xcounter
#

РФ розбирається із банкрутством виробника систем "Торнадо-С" і "Торнадо-Г"

8122
Передача в армію РФ партії "Торнадо-Г", листопад 2022 року, фото - "Ростех"
Передача в армію РФ партії "Торнадо-Г", листопад 2022 року, фото - "Ростех"

Але схоже, що сам факт банкрутства аж ніяк не заважає фактичному виробництву цих ракетних систем

Російські профільні ресурси пишуть про те, що Генпрокуратура РФ розбирається із справою про банкрутство підприємства "Мотовилихинские заводы", котре є єдиним виробником реактивних систем залпового вогню "Град" та "Смерч", та керованих ракетних систем "Торнадо-Г" і "Торнадо-С".

Контекст цієї справи виглядає так. "Мотовилихинские заводы" є приватним підприємством, акціями якого володіють одразу чотири особи – Марат Загідуллов та Рафаель Гімалов як основні акціонери, та Юрій Мєдвєдюк і Руслан Валітов як власники пакетів по 10% акцій. Ці чотири особи начебто ще з 2002 року почали поступово закладати майно і обладнання заводу під кредити, які не планували повертати, так доводячи підприємство до банкрутства.

Читайте також: РФ втрете змінила бойову частину Shahed-136: додали кумулятивний та запалювальний ефекти (фото)
"Мотовилихинские заводы", фото ілюстративне

Російська влада визнала "Мотовилихинские заводы" банкрутом ще в 2018 році, але цікаво, що процедура продажу майна підприємства для погашення боргів власників по суті не стартувала. Лише в 2023 році вдалось продати будинок культури заводу, і то по дисконтній ціні.

З чого випливає висновок, що хоча "Мотовилихинские заводы" були оголошені банкрутом, але це стосувалось хіба що їх фінансових ресурсів, а от основні потужності по виробництву РСЗВ та керованого ракетного озброєння були збережені. Такий парадокс було описано терміном "предприятие было признано финансово несостоятельным" (перепрошуємо за мову оригіналу – ред.).

Виробництво бойових частин до керованих рашистських снарядів 9М544 системи "Торнадо-С", ілюстративне зображення з відкритих джерел

В тому ж 2023 році в справу втрутилась Генпрокуратура РФ, оскільки мова йде про стратегічно важливе підприємство російської "оборонки", навіть формально у приватних руках.

І тут російські силовики окреслили таку конфігурацію – рішення про банкрутство підприємства "Мотовилихинские заводы" якби "відмотується назад", а акціонери підприємства повертають державі 2,7 мільярда рублів збитку, із яких 1,7 мільярдів – невідпрацьовані аванси від Міноборони РФ та податкові борги, й інший 1 мільярд рублів – нараховані відсотки за користування фінансовими ресурсами.

Рашистська система залпового вогню "Торнадо-С", ілюстративне фото з відкритих джерел

Але з усього вищевикладеного випливають такі специфічні нюанси. Хоча згадане вище підприємство формально стало банкрутом ще в 2018 році, але це рашистам аж ніяк не заважало виготовляти для армії РФ керовані реактивні системи "Торнадо-Г" і "Торнадо-С". З чого заодно можна зробити висновок, що російський ВПК наразі демонструє навіть певну стійкість перед зовнішніми чи внутрішніми викликами, навіть якщо виробництво вперлось у певну технологічну "стелю".

Довідник The Military Balance 2023 вказує, що на початок минулого року армія РФ мала в своєму розпорядженні мінімум 160 систем "Торнадо-Г" і мінімум 20 систем "Торнадо-С".

Російська РСЗВ "Торнадо-Г", ілюстративне фото довоєнних часів
Читайте також: Італія хоче купити 1000 гусеничних бронемашин всього по 5 млн євро за штуку