xcounter
#

У РФ визнали - гармати "Панциря" безпорадні, а з дронами боротися пропонують мініракетами ТКБ-1055

Панцирь-СМД-Е
Панцирь-СМД-Е
25372

Панцирь-СМД-Е - нова версія комплексу, який озброєний лише ракетами, він є свідченням технологічного провалу військово-промислового комплексу РФ, який не досяг рівня західних технологій 80-х років

На так званому воєнно-технічному форумі "Армия-2024", який міноборони РФ перетворило на закритий захід, була продемонстрована нова версія зенітногоракетно-гарматного комплексу "Панцирь-С1" -"Панцирь-СМД-Е", який тепер є просто ЗРК. Бо у цій версії у нього відсутні гармати.

Їх місце нічим не зайнято і ЗРК "Панцирь-СМД-Е" також озброюється 12 ракетами 57Э6Е. Але дуже показово, що цей комплекс все одно просувається у ролі ефективного засобу протидії дронам, але збивати їх пропонується за допомогою малогабаритних ракет ТКБ-1055. Їх на машині можливо розмістити до 48 одиниць.

Читайте також: Німеччина за "круговими постачаннями" надасть Чехії 14 Leopard 2A4: чому одразу не Україні

Панцирь-СМД-Е
Заявлені ТТХ Панцирь-СМД-Е

Заявлені можливості ТКБ-1055 - перехоплення цілей на дальності від 0,5 до 7 км та на висотах до 5 км. Нагадаємо, що для 57Э6Е заявлено 1,2-20 км та до 15 км відповідно.

57Э6Е ТКБ-1055 ракети Паницрь
Ракети до "Панциря": 57Э6Е, 57ЭБМ-Е (скоріш за все - "мертвонароджена"), ТКБ-1055

Причини ж відмови від 30-мм автоматичних гармат оголошені доволі цікаві - мала ефективність їх вогню для перехоплення цілі типу БПЛА. На цій заяві варто зупинитися окремо, бо це чудовий приклад того, на якому рівні знаходяться деякі російські нібито передові розробки.

Справа в тому, що зенітний артилерійський вогонь є ефективним проти цілей типу БПЛА. Доказом цього є зенітна самохідна установка Gepard, яка у реальних бойових умовах демонструє у боротьбі з БПЛА надвисоку ефективність та мінімальну витрату боєприпасів при знищенні типової цілі. І ця зенітна система була створена ще у 70-х та пройшла модернізацію у 80-х роках.

Gepard
Gepard

Також саме артилерійські зенітні системи зараз є основним трендом антидронових систем у практичній площині (лазерні та інші - поки досі у теоретичній). А найбільш ефективність демонструють у поєднанні із боєприпасами з програмованим підривом, наприклад, Skynex.

Водночас у РФ про боєприпаси з програмованим підривом взагалі нічого не чути, а досягти точності вогню Gepard у РФ не змогли навіть у 2024 році.

А рішення використати мініракети ТКБ-1055 для перехоплення БПЛА - більш ніж спірне. Бо головною вимогою до антидронових систем є можливість боротися з роєм БПЛА. Тобто не лише перехопити велику кількість дронів, а зробити це за мінімально можливий час. А з цим у "Панциря" великі проблеми.

Панцирь-С1
Панцирь-С1

Бо за своїми оголошеними можливостями, кількість цілей, які "Панцирь" може обстрілювати у секторі ±45 градусів - чотири, у ±90 - дві. При цьому всі ракети для комплексу мають радіокомандне керування, а не "вистрілів та забув" і їх необхідно "вести" до цілі. Тобто така система проти рою дронів - безпорадна, бо не встигне знешкодити рій. Але у РФ у "Панцирь-СМД-Е" традиційно вбачають нову сторінку у розвитку цього "аналоговнєтного" комплексу.

Читайте також: Стало відомо, коли у США оберуть виробника лазерної системи ППО ближньої дії