xcounter
#

Зенітники розповіли як Gepard полює на Shahed-и та розкрили чому він дійсно ефективний проти дронів

6934
Gepard у ЗСУ
Gepard у ЗСУ

Попри те, що Gepard є розробкою 70-х років, він не просто знайшов своє місце у строю, а став просто незамінним у боротьбі проти дронів-камікадзе, а все завдяки дійсно надвисоким можливостям його системи управління вогнем та РЛС

Попри побоювання, що доволі давно знятий з озброєння у Бундесвері Gepard не знайде своє місце у строю не знайде своє місце у строю, бо створювався для прикриття від ударних вертольотів та штурмової авіації, саме ця самохідна зенітна установка демонструє вкрай високу ефективність у питанні знищення дронів-камікадзе типу Shahed-136, а також продемонструвала можливість перехоплення й крилатих ракет.

При цьому відрізняється ще й вкрай високою економічністю, що вкрай важливо при збитті дешевих літако-снарядів, бо для їх знищення необхідно лише декілька черг. Й у ЗСУ опублікували інтерв'ю з українськими зенітниками, які якраз й боронять небо за допомогою німецького Gepard, в якому розповідаються деталі одного з бойових епізодів.

Читайте також: Ізраїль підписав історичну для себе оборонну угоду, має трохи більш як за два роки поставити систему ПРО

Як розповідає навідник-опертор Gepard з позивним "Том", для висування екіпаж отримає інформацію щодо напряму польоту цілей і висувається на їх перехоплення. При цьому треба враховувати, що дальність вогню з автоматичних 35-мм гармат становить до 3,5 км стандартними зенітними боєприпасами (дальність 5,5 км визначена для бронебійних проти наземних цілей).

Таким чином час виходу на визначену позицію для перехоплення має бути доволі точним. І під час однієї "зміни" Gepard змінює позиції для того, щоб знищити більшу кількість цілей.

Також у відео є кадри з бойовою роботою у середині машини, на яких видно оглядову РЛС під час стрільби. Цей епізод більш ніж цікавий, бо попри нібито архаїчний вигляд аналогового індикатора мова йде про дійсно доволі якісні параметри роботи радіолокаційної станції MPDR 12 від Siemens. І мова йде не про дальність, яка складає до 15 км, а про можливість розрізнення цілей, особливо таких, як дрони.

На індикаторі не лише дуже добре видно Shahed-и, на ній відображають й снаряди самого Gepard і мова йде про оглядову РЛС:

РЛС Gepard

Також нагадаємо, що у Gepard встановлений балістичний обчислювач, який сам виконує рішення стрільби з усіма упередженнями відносно параметрів польоту цілі. Ці дані він отримує завдяки радару супроводження цілі та лазерного далекоміра (у версії B2L), які встановлені перед гарматами.

А до цих розрахунків додається й точна швидкість польоту снарядів, для чого на стволах гармат й встановлені доволі характерні сенсори. В результаті, що зафіксовано на відео, знищення цілі потребувало лише дві черги. І що вражає найбільше - мова йде про зенітну систему розроблену у Німеччині у 70-х роках та модернізовану у середині 80-х.

Читайте також: У РФ навчатимуть реверс-інженирингу на українському БПЛА "Чаклун"