xcounter
#

Один з сусідів України планує розгорнути виробництво 120-мм та 155-мм боєприпасів, але не без допомоги

14170
Південнокорейські САУ K9, фото - Hanwha Defense
Південнокорейські САУ K9, фото - Hanwha Defense

Виробництво боєприпасів - справа дійсно складна, і часом країни вимушені звертатися до оборонних гігантів, щоб налагодити всі необхідні процеси

Румунія активно закуповує озброєння для свого війська та реалізує інші оборонні проєкти - зокрема раніше цього місяця стало відомо про твердий контракт на 54 південнокорейські 155-мм САУ K9 від Hanwha і також ще 36 бронемашин підвезення та заряджання K10. Крім того, Південна Корея також побудує з нуля в Румунії завод з виробництва цих самохідних артилерійських установок.

Також для румунського війська було закуплено 54 американські танки Abrams - як щодо САУ, так і щодо танків це не остаточна кількість і надалі Румунія планує здійснювати нові закупівлі цього озброєння, тож одним з питань у цьому контексті випливає, що країна буде робити із боєприпасами для цих озброєнь.

Читайте також: Російський дрон з пінопласту має назву "Гербера": у РФ виклали красномовне відео, яке багато чого пояснює

Як розповідає видання Defense Romania, Румунія вбачає за критичну необхідність організувати виробництво 120-мм та 155-мм боєприпасів безпосередньо в країні - і не в останню чергу з огляду на досвід України у війні проти РФ у контексті критичного дефіциту боєприпасів та залежності від закордонних постачань.

танк Abrams
Abrams, фото - U.S. DoD

Там наголошують, що румунський оборонно-промисловий комплекс навряд чи самостійно потягне таку авантюру, але разом з тим за даними видання сьогодні є вже два оборонні гіганти, які мають намір організувати співпрацю з Румунією у цьому напрямку.

По-перше, це німецька Rheinmetall, яка, наприклад, раніше цього року купила румунську Automecanica Mediaş, але передусім варто згадати, що на початку 2024 року Німеччина підтвердила свої плани побудувати в Румунії завод з виробництва збройного пороху і також вкластися у реконструкцію одного з боєприпасних заводів, і тут фактично йдеться про організацію "з нуля" виробництва 152-мм та 155-мм боєприпасів.

По-друге, йдеться й про такого гіганта, як General Dynamics - причому раніше вже було підписано меморандум з USP (завод спеціальної продукції), у рамках якої домовилися про модернізацію для виробництва великокаліберних натівських боєприпасів, у тому числі й 120-мм для танків Abrams.

Раніше про плани Румунії виробляти 120-мм та 155-мм боєприпаси говорив міністр економіки країни Раду Опря, зокрема він наголошував на тому, що є бажання, щоб країна була основним виробником боєприпасів для Abrams, і що Румунія вже має проєкт та розписала всі кроки, які потрібні для реалізації цього дійсно амбітного проєкту.

Раніше Defense Express розповідав про те, скільки часу навчались румунські пілоти на F-16, щоб повністю опанувати винищувач.

Читайте також: Британці дали офіційну відповідь, чи можна Україні бити крилатими ракетами Storm Shadow по РФ