xcounter
#

Британці дали офіційну відповідь, чи можна Україні бити крилатими ракетами Storm Shadow по РФ

9258
Storm Shadow під крилом Су-24М, скріншот з відео Повітряних сил ЗСУ
Storm Shadow під крилом Су-24М, скріншот з відео Повітряних сил ЗСУ

Хоч і низка країн вже надали дозвіл бити їхнім озброєнням по РФ, але сьогодні все ще залишаються обмеження, через які Сили оборони не можуть реалізувати весь потенціал західного далекобійного озброєння

Тіньовий міністр оборони Великої Британії Джеймс Картлідж раніше цього місяця у своєму письмовому запиті до британського парламенту спрямував питання про те, а якою ж залишається позиція країни щодо використання крилатих ракет Storm Shadow українськими Збройними силами.

"Позиція Великої Британії по Storm Shadow не змінилася. Я впевнений, що шанований член парламенту зрозуміє, що я не буду вдаватися у подальші подробиці", - відповів на запит заступник держсекретаря з питань оборони у парламенті Люк Поллард.

Читайте також: ЗСУ знищили винищувач Су-30СМ рашистів і могли пошкодити ще один літак (супутникові знімки)

Він наголосив, що країна продовжує надавати оборонну допомогу у рамках підтримки права України на самооборону від незаконного нападу РФ. "Ми чітко даємо зрозуміти, що обладнання, надане Великою Британією, призначене для оборони України.

Нагадаємо, що плутаниця в питанні, а чи може Україна бити ракетами Storm Shadow безпосередньо по території РФ виникла після того, як західні ЗМІ заявили, що згідно із заявами новообраного прем’єр-міністра Великої Британії Кіра Стармера Україна нібито отримала дозвіл на удари цими ракетами по цілях у РФ.

Згодом у міноборони Великої Британії назвали заяви прем’єр-міністра "незручним дипломатичним моментом" і наголосили, що Сили оборони можуть завдавати ударів ракетами Storw Shadow по окупованих територіях включно з Кримом, вже традиційно відзначивши, що дозвіл бити безпосередньо по території РФ може призвести до ескалації.

Зрештою, 19 липня видання The Telegraph випустило матеріал із заголовком "Стармер відхилив прохання Зеленського запустити ракети Storm Shadow вглиб Росії".

Хоча у цьому ж матеріалі міститься згадка про те, що за словами очільника оборонного відомства країни Джона Хілі, постачання ракет Storm Shadow "не виключає" можливості використовувати їх для ураження по території РФ. Тож можна обережно припустити, що Велика Британія зрештою дозволить використовувати ракети для ударів по ворожій території.

Читайте також: Скільки часу навчались румунські пілоти на F-16, щоб повністю опанувати винищувач