xcounter
#

Чи дійсно Україна може бити ракетами Storm Shadow по РФ - з’явилася нова заява

2466
Крилата ракета Storm Shadow, фото — MBDA
Крилата ракета Storm Shadow, фото — MBDA

Хоча крига скресла і низка країн дозволила бити по військових об’єктах на території РФ їхньою зброєю, але все ж поки що залишається низка обмежень, зокрема і за дальністю ударів

Раніше цього тижня новообраний прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер, відповідаючи на питання журналістів під час саміту НАТО у Вашингтоні, заявив, що Україна може використовувати британські далекобійні ракети Storm Shadow для ударів по військових цілях безпосередньо по території РФ, і це була дійсно чудова новина, з урахуванням що США обмежили цей показник до 100 км, тоді як зі Storm Shadow наші Сили оборони отримали б набагато більше можливостей з ураження тих чи інших ворожих цілей.

Крилата ракета Storm Shadow під крилом модернізованого Су-24М, серпень 2023 року, стоп-кадр з офіційного відео Повітряних Сил України
Крилата ракета Storm Shadow під крилом Су-24М, скріншот з відео ПС ЗСУ

Як тоді розповідало видання Bloomberg, "Кір Стармер дав зрозуміти, що Україна може завдавати ударів по військових цілях на території РФ за допомогою британських ракет Storm Shadom. Він зауважив, що ракети мають використовуватися відповідно до міжнародного гуманітарного права, але водночас Україна повинна самостійно вирішувати, як їх експлуатувати в оборонних цілях.

Читайте також: В Британії танків та САУ є менш ніж на "класичну" дивізію, а армійської ППО майже нема

На таку новину також відреагував і президент України Володимир Зеленський, зазначивши в одному із дописів. "Вранці [10 липня] я прочитав про дозвіл на використання ракет Storm Shadow по військових обʼєктах на території РФ. І сьогодні ми мали можливість обговорити практичну реалізацію цього рішення", — відзначив він.

Водночас вчора, 11 липня, британське видання The Telegraph випустило матеріал, в якому йдеться про те, що Велика Британія насправді не давала Україні дозвіл бити ракетами Storm Shadow по території РФ, як пояснили в оборонному відомстві країни.

А передчасним коментар Кіра Стармера там назвали "незручним дипломатичним моментом". Там нагадали, що Україна може бити крилатими ракетами Storw Shadow по тимчасово окупованих територіях України включно з Кримом, і що британські посадовці занепокоєні тим, що дозвіл бити по РФ призведе до ескалації "та може втягнути Велику Британію в конфлікт з РФ".

Як відзначають у виданні, згідно з даними з їхніх джерел, ракети Storm Shadow у цьому році не застосовувалися для ударів по РФ і що для дозволу треба "зелене світло" одразу від трьох країн, згадуючи передусім Велику Британію та Францію як виробників ракети.

Читайте також: США роблять для України бомбу-ракету ERAM на дальність 463 км, як швидко вона має бути