xcounter
#

США роблять для України бомбу-ракету ERAM на дальність 463 км, як швидко вона має бути

20736
Ймовірний вигляд ERAM, рендер від US Air Force
Ймовірний вигляд ERAM, рендер від US Air Force

Які характеристики матиме цей боєприпас, та в який строк планується запуск виробництва

Сполучені Штати Америки ведуть для України розробку керованого авіаційного боєприпасу ERAM (Extended-Range Attack Munition), який по суті можна описати як гібрид керованої авіабомби та малогабаритної крилатої ракети, на що вказують заявлені характеристики цієї розробки.

Зокрема вказується, що ERAM матиме бойову частину масою 260 кілограмів, у бронебійному або уламково-фугасному спорядженні, стартова маса боєприпасу при цьому не деталізується. Проектний показник дальності польоту складає 250 морських миль, або 463 кілометрів, швидкість польоту – 763 км/год.

Читайте також: Поставки F-35 нарешті розпочнуться, але йдеться про "урізану" версію - затримка тривала близько року
Powered JDAM, фото ілюстративне, джерело - Garrett Reim

Крім того, в характеристики ERAM американські проектувальники закладають точність влучання до 10 метрів, та здатність системи наведення працювати в умовах активної протидії ворожих засобів радіоелектронної боротьби.

Першоджерелом у цій новині виступає профільний американський портал Aviation Week, автори якого звернули увагу на появу відповідних документів у відкритому доступі. Дані у цій історії доволі обмежені: замовником робіт виступають ВПС США, запит на розробку був поданий 31 січня 2024 року, хто конкретно був ініціатором – на даний момент не уточнюється.

Але найбільш специфічний момент у цій історії полягає у передбачених строках і темпах: запуск виробництва передбачається не пізніше аніж за 24 місяці після видачі цього контракту, очікуваний обсяг – до 1000 одиниць на рік.

Powered JDAM, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Ще у цій історії відсутня деталізація, під які саме типи літаків розробляється ERAM, тобто під радянські чи західні F-16, але це особливо на тлі передбаченого строку і темпу поставок уже справді виглядає як другорядна деталь.

Строк в "не пізніше аніж за 24 місяці" та обсяг в 1000 одиниць на рік дивують особливо на тлі того, що у США "в запасі" уже є подібні розробки, які б можна було б просто масштабувати та виготовляти в інтересах України. Тим більш, що там мова про проекти, робота по яким реально уже йде кілька років.

Як один із прикладів можна назвати Powered JDAM, це по суті Boeing хоче поставити двигун на JDAM та зробити гібрид бомби і крилатої ракети. Крім того, варто згадати і за програми, в рамках яких США хочуть, щоб крилата ракета коштувала лише $150 тис замість $2 млн, і там вже є 4 проекти. Ну і також – про роботу над міні-крилатою ракетою, схожу на ADM-160 MALD, які вже є в ЗСУ.

Проект міні-крилатої ракети для ВПС США від Integrated Solutions for Systems, рендер від DIU
Читайте також: Чому всі у захваті від фото нового БПЛА XRQ-73 з вентиляторами