xcounter
#

Чому всі у захваті від фото нового БПЛА XRQ-73 з вентиляторами

14998
XRQ-73 від Northrop Grumman
XRQ-73 від Northrop Grumman

Хоча на перший погляд мова йде про черговий малопомітний дрон за схемою літаюче-крило, він дійсно революційний і мова не йде про електроніку чи штучний інтелект

Northrop Grumman вперше показав фото свого нового дрона XRQ-73, який був створений у межах програми DARPA під назвою Shepard (пастух чи вівчарка). Сама назва, як це прийнято у США, є акронімом, і означає Series Hybrid Electric Propulsion Aircraft - серійний літальний апарат з гібридною електричною силовою установкою.

І поява цього фото викликала у західних профільних виданнях справжній фурор. Певно мірою це пов'язано із тим, що це дійсно перше фото, бо до цього були опубліковані лише комп'ютерні рендери. Але загалом західні видання не поскупилися не хвалебні епітети. Хоча, на перший погляд, нічого нового, навіть якщо висвітлити оригінальне фото:

Читайте також: Філіппіни націлились отримати вживані ЗРК від Японії й це доволі реальний сценарій
XRQ-73

Тобто хоча XRQ-73 і виглядає, як черговий стелс-дрон побудований за схемою літаюче крило, хоча і з доволі великими повітрозабірниками, він дійсно революційний. При цьому не за рахунок якихось сенсорів, електроніки чи штучного інтелекту.

Вся революційність дрона у двигунах. Бо він оснащений вентиляторними рушіями, а у якості двигунів використовується гібридна установка із малогабаритного тихого та високоефективного двигуна внутрішнього згорання та батареї. Саме для його роботи необхідні додаткові повітрозабірники на носі.

Раніше це було більш помітно, бо ці рушії на перших концептах розміщувались на корпусі.

XRQ-73
Перші концепрти XRQ-73

Але тепер ці двигуни сховані у корпус, що точно зменшить помітність дрона у радіолокаційному спектрі. Окрім того, гібридна силова установка у режимі роботи від батареї означає, що дрон так буде менш помітний у тепловому та акустичному діапазоні. Тобто малопомітність XRQ-73 на абсолютно новому рівні.

За габаритами XRQ-73 є доволі великим дроном зі злітною вагою близько 570 кг. При цьому перші концепти передбачали створення дрона із розмахом крила близько 10 метрів.

Варто зазначити, що XRQ-73, має в індексі RQ, тобто є розвідувальним. А сенсорні системи вочевидь знаходяться під фюзеляжем у виступі. Але тепер у Northrop Grumman вже є відпрацьоване рішення і створення дрона із літерами MQ у назві, тобто розвідувально-ударного, вже не вбачається чимось складним.

Читайте також: Хто може "проміняти" 12 гелікоптерів AH-1Z Viper на чотири F-16 і чим пояснити таке рішення