xcounter
#

США хочуть, щоб крилата ракета коштувала лише $150 тис замість $2 млн, вже є 4 проекти

6427
Проект міні-крилатої ракети для ВПС США від Integrated Solutions for Systems, рендер від DIU
Проект міні-крилатої ракети для ВПС США від Integrated Solutions for Systems, рендер від DIU

Або наскільки реально далекобійну ракету надрукувати на 3-D принтері

ВПС США вважають, що коли повномасштабна війна з Китаєм в Тихому океані таки почнеться, то їм знадобляться буквально десятки тисяч далекобійних крилатих ракет повітряного базування для ураження різного роду цілей.

Такого великого ракетного арсеналу американські ВПС, а якби й мали, то це означало би буквально астрономічні затрати – для порівняння можемо взяти хоча би показник вартості крилатої ракети AGM-158B JASSM-ER, "внутрішня" ціна складає 1,5 мільйона доларів на поточний фінансовий рік. Тобто по суті мова про еквівалент в кілька десятків мільярдів доларів затрат лише на крилаті ракети.

Читайте також: Супер-далекобійна ракета "повітря-повітря" на 500+ км: у США інтегрують SM-6 до винищувачів
Joint Strike Missile

Здавалось би, що це мало би бути дрібницею на тлі безмежних ресурсів самих США. Але окрім наявної "на папері" ресурсної бази є ще питання "психологічного бар’єру" по затратам, який можуть відчувати американські військові в ході різних операцій.

І тут слід звернути увагу на те, що навіть "всього лише" 1 мільярд доларів затрат на збиття дронів та крилатих ракет єменських хуситів у Червоному морі для ВМС США уже виявились близькими до неприйнятного рівня, який треба зменшувати усіма доступними способами, для початку – хоча би "перебравши" старі зенітні ракети, які придатні для використання.

Винищувач F-16 запускає ракету JASSM-ER, фото — U.S. Air Force by Master Sgt. Michael Jackson.

Окремо цікавий "психологічний бар’єр" для американських військових вийшов навіть в історії із крилатою ракетою JSM, на базі протикорабельної NSM. ВПС США очікували, що ракета цього уже стане масовим та дешевим типом далекобійного озброєння, але вийшло рівно навпаки – на даний момент JSM коштує взагалі 2,7 мільйона доларів за одиницю, і це лише по "внутрішнім" цінам.

Як далі розповідає The War Zone, ВПС США оголосили конкурс на створення таких собі міні-крилатих ракет, які мають коштувати всього лише по 150 тисяч доларів за одиницю, і мати дальність пуску орієнтовно 500 кілометрів. Нюанс в тому, що учасники конкурсу мають всього 7 місяців, щоб зробити готовий до льотних випробувань зразок, а у них на даний момент є лише концептуальні напрацювання.

Проект міні-крилатої ракети для ВПС США від Zone 5 Technologies, рендер від DIU

Тому в чомусь логічною виглядає траекторія, за якою компанії-учасники конкурсу вирішили відштовхуватись від уже наявних зразків озброєння, здешевлювати які планується зокрема завдяки 3-D друку. Наприклад, компанії Zone 5 Technologies і Integrated Solutions for Systems презентують власні вироби, однак схожі на AGM-158, компанія Dynetics – ракету на базі керованої авіабомби GBU-69/B, а четвертий учасник конкурсу Anduril Industries – свій рендер поки що не показав.

Доволі показово, що кожен рід військ в США веде свої окремі програмі по міні-крилатим ракетам повітряного базування. Раніше ми розповідали про те, що для ССО США роблять міні-крилату ракету, схожу на ADM-160 MALD, які вже є в ЗСУ.

Проект міні-крилатої ракети для ВПС США від Dynetics, рендер від DIU
Читайте також: Виробник AASM Hammer​, які постачаються ЗСУ, може виробляти 90 далекобійних бомб на місяць