xcounter
#

Поставки F-35 нарешті розпочнуться, але йдеться про "урізану" версію - затримка тривала близько року

14885
Всі фото — U.S. Air Force
Всі фото — U.S. Air Force

На складах Lockheed Martin сьогодні може бути вже більше сотні літаків п’ятого покоління, які очікують на поставку

Поставки винищувачів F-35 нарешті мають розпочатися через фактично річну перерву — керівник програми Joint Strike Fighter генерал-лейтенант Майк Шмідт погодив план з прийому нових літаків з урізаною ("частковою" версією) програмного забезпечення Technology Refresh 3 (TR-3).

Таке рішення в офісі прийняли після проведення низки консультацій — з військовими службами, пілотами, організаціями, що займаються обслуговуванням літаків, промисловістю та виконавчою керуючою радою, розповідають у виданні Defense News.

Читайте також: Коли винищувач коштує як три F-35, то це точно привід для змін, але як можна врятувати шосте покоління

Нагадаємо — ще у липні 2023 року міністерство оборони США відмовилося приймати винищувачі F-35, які сходили з конвеєра з оновленням TR-3 через труднощі з його інтеграції на літаки. Це оновлення передбачає модернізацію дисплеїв, комп’ютерної пам’яті та обчислювальної потужності та є частиною більш масштабної модернізації Block 4.

Через це поставки літаків покупцям по всьому світові призупинилися, і Lockheed Martin була вимушена зберігати виготовлені машини на своїх складах, і у травні цього року відзначалося, що якщо найближчим часом не розпочнуться поставки, то компанія матиме проблеми із тим, а де взагалі зберігати літаки.

F-35
F-35
Також варто згадати, що терміни поновлення поставок F-35 постійно зміщувалися вправо — спершу це було навесні 2024 року, згодом уточнювали за квітень, зрештою говорили про "влітку" та червень. У компанії не розкривали, через які саме проблеми з оновленням аж на рік розтягнулося розв’язання цієї проблеми.

Крім того, у квітні цього року повідомлялося, що модернізовані F-35 не будуть готові до бойових дій раніше 2025 року, тобто спершу їх будуть використовувати для тренувальних польотів.

Відновлення постачання F-35 частково важливе і для України, бо, наприклад, у тієї ж Бельгії графік постачання винищувачів F-16 нашим Повітряним Силам залежатиме від того, як швидко вони отримають F-35 на заміну.

Читайте також: Один з операторів F-35 тепер офіційно у півтора рази збільшить свій парк цих винищувачів