xcounter
#

Один з операторів F-35 тепер офіційно у півтора рази збільшить свій парк цих винищувачів

5363
F-35I, фото — U.S. Air Force
F-35I, фото — U.S. Air Force

Сьогодні Ізраїль вже має на озброєнні 39 літаків F-35, з новим контрактом їхня кількість має зрештою зрости до 75 одиниць

Міністерство оборони Ізраїлю вчора, 4 червня, підписало офіційну угоду зі Сполученими Штатами на закупівлю чергової, третьої партії літак п’ятого покоління F-35 — відомо, що сума угоди сягає 3 млрд доларів, за які Lockheed Martin має поставити повітряним силам цієї країни 25 одиниць стелс-винищувачів, як розповідає оборонне відомство.

Важливою умовою постачання є те, що воно буде відбуватися у межах регулярної допомоги США Ізраїлю. Зокрема країна останні роки на постійній основі отримує на зброю 3,3 млрд доларів щорічно. А загалом з 1946 року виділено 114,4 млрд доларів на зброю та 9,9 млрд доларів на створення протирактної оборони.

Читайте також: Ізраїль згадав за системи Гатлінга, щоб боротися із дронами бойовиків

"Тоді як деякі з наших противників прагнуть підірвати зв’язки з нашим найвеличнішим союзником, ми тільки ще більше укріплюємо наш альянс", — прокоментував підписання контракту очільник міноборони Ізраїлю Йоав Галлант, відзначивши, що ця угода — це "потужний сигнал нашим ворогам по всьому регіону".

Відомо, що постачання літаків розпочнуться з 2028 року, від трьох до п’яти машин на рік, тобто щоб закрити контракт знадобиться орієнтовно від п’яти до восьми років залежно від темпів постачання винищувачів. Також варто нагадати, що із раніше замовлених 50 винищувачів (з оголошеним вчора контрактом ця кількість відповідно зростає до 75 літаків) станом на сьогодні поставлено 39 одиниць.

Нагадаємо, що ще рік тому, влітку 2023 року стало відомо, що міноборони Ізраїлю погодило поповнення авіапарку F-35, причому цей контракт на 3 млрд доларів буде профінансований з фондів допомоги США, тобто навіть у грубому підрахунку ціна за один літак доволі невисока у порівнянні з іншими контрактами — 120 млн доларів за одиницю.

Крім того, вже на початку цього року стало відомо, що Ізраїль, окрім закупівлі F-35I, також запланував посилити свої повітряні сили такою ж кількістю багатоцільових літаків F-15, і ще закупити 12 гелікоптерів Apache.

Свого часу Ізраїль став першою країною, що обрав F-35 у рамках програми Foreign Military Sales (FMS), лист-погодження було підписано у листопаді 2010 року, а 22 червня 2016 року ПС Ізраїлю отримали свій перший F-35 Adir. А у 2018 році Ізраїль заявив про перше застосування F-35 у бойових діях.

Читайте також: Що це за ізраїльський робот MTGR, яких морпіхи США замовили одразу 200 одиниць