xcounter
#

Під прицілом штаб Тихоокеанського флоту РФ, столиця Китаю і КНДР: куди дістане Typhon з Японії

25109
Пускова комплексу Typhon, фото - U.S. Army
Пускова комплексу Typhon, фото - U.S. Army

Typhon має в своєму арсеналі ракети Tomahawk, з якими може бити на відстані у 1600 км

Сполучені Штати мають намір розгорнути в Японії свій новий ракетний комплекс Typhon, відомий також як Mid-Range Capability (MRC) - деталей про те, коли це може статися і яку саме кількість пускових можуть відправити до цієї країни не розголошується, але водночас головною метою є вочевидь демонстрація силу в контексті загрози з Китайської народної республіки, тож вже сьогодні є побоювання, чи варто взагалі зважатися на такий крок - так званої "ескалації".

Разом з тим, США вже мають досвід розгортання комплексу Typhon на Філіппінах, а точніше на острові Лусон, і тоді також йшлося і про елемент "стримування" Китаю. Щоправда, навряд чи у цьому випадку можна було б говорити про якусь реальну загрозу, оскільки на Філіппіни замість батареї перекинули всього лише одну пускову установку, яка може вистрілювати ракетами Tomahawk на відстані у 1600 км, а також використовувати зенітні ракети SM-6.

Читайте також: Спочатку Бельгія виявила, що у неї боєприпасів на 24 години війни, а тепер що в неї нема ППО, і треба Patriot
ракетний комплекс Typhon пускова установка
Пускова Typhon, фото ілюстративне, джерело - U.S. Army

І навіть якщо США у стислі терміни розгорнуть Typhon вже в Японії, то навряд чи тут ми можемо говорити про ймовірність бойового застосування комплексу, але разом з тим, з боку США та Японії це буде досить яскравою демонстрацією, до яких же об’єктів може дотягнутися наземна пускова нового американського ракетного комплексу.

Якщо передусім говорити про Китай, то під прицілом Typhon опиниться майже все східне узбережжя цієї країни, але разом з тим йдеться перш за все про своєрідну "політичну" ціль, бо ракетний комплекс зможе дотягнутися й до столиці КНР - Пекіну. Крім того, під "прикриттям" MRC залишається й Таїланд.

Хоча основною причиною розташувати Typhon в Японії є Китай, але "бонусом" також буде той факт, що він дістане по будь-яких об’єктах, розташованих у КНДР включно з Пхеньяном.

Крім того, незалежно від того, де буде дислокуватися в Японії Typhon, під загрозою опиниться російський Владивосток, де розташований штаб та управління Тихоокеанського флоту РФ. Це вже не говорячи про те, що якщо комплекс буде розміщено у північній частині Японії (що насправді малоймовірно, з урахуванням ухилу на протистояння з КНР), то тоді можна говорити про декілька разів більшу територію РФ, які покриватимуть Typhon.

Читайте також: Туреччина має проект балістичної ракети Tayfun на 1000 км, під який знадобився полігон у Сомалі