xcounter
#

Туреччина має проект балістичної ракети Tayfun на 1000 км, під який знадобився полігон у Сомалі

4589
Випробувальний пуск балістичної ракети Tayfun в травні 2023 року, фото - Anadolu
Випробувальний пуск балістичної ракети Tayfun в травні 2023 року, фото - Anadolu

Турецька ракетна програма отримала настільки неочікуваний поворот, що під це знадобилась експансія в район Африканського Рогу

Туреччина хоче збудувати на території Сомалі об’єкт по суті подвійного призначення – космодром та одночасно полігон для випробування далекобійних балістичних ракет. Вибір саме на Сомалі упав, тому що ця країна близько до лінії екватору, і це буквально ідеальна локація для космодрому; водночас, ця країна омивається водами Індійського океану, і це дає значну площу акваторії, куди б могли летіти балістичні ракети під час випробувань.

Про це в коментарі для Bloomberg зазначили турецькі посадовці, які забажали залишитись невідомими, загалом параметри по проекту майбутнього космодрому та ракетного полігону поки що не зазначаються. Ба більше – публічно високопосадовці Туреччини навіть заперечують плани по ракетному полігону в Сомалі.

Читайте також: У Бундесвері пояснили, як збираються перемогти РФ, якщо боєприпасів є на 2-3 тижні максимум
Пускова установка під турецьку балістичну ракету Tayfun, зображення - Anadolu

В публікації зазначається, що сама Туреччина на території Сомалі уже має значну воєнну присутність, там розміщено мінімум кілька сотень військових, які навчають сомалійські урядові війська проведенню антитерористичних та контрпартизанських операцій.

Також там вказується і на те, що Туреччина має загалом позитивний імідж у країнах Африки, які демонструють "антизахідну" направленість. І мовляв, умовний "бренд" безпілотника Bayraktar TB2 має на цих просторах значно більшу поширеність, аніж умовний "бренд" російських найманців, що продовжують діяти як складові ПВК "Вагнер".

Водночас, слід згадати і той факт, що ще в 2015 році Туреччина та Сомалі уклали двосторонню угоду, яка передбачає можливості реалізації проектів у сфері воєнно-технічної співпраці, зокрема проведення спільних конструкторських робіт та випробувань.

Гіпотетична зона покриття для турецької балістичної ракети Tayfun, зображення з відкритих джерел

На цьому тлі закономірно виникає питання, невже в Туреччини уже є настільки далекобійні ракети, для випробування яких треба влаштовувати полігон аж у Сомалі. Відповідь – так, є, ще з 2022 року Туреччина випробовує балістичну ракету за проектом Tayfun, яка повинна мати максимальну дальність стрільби до 1000 кілометрів.

Перше випробування турецької ракети Tayfun відбулось у жовтні 2022 року, пуск відбувався на дальність 561 кілометр, політ відбувався над акваторією Чорного моря.

Уже на той момент була у відкритому доступі інфографіка із зоною перекриття турецької ракети Tayfun, і уже тоді була мова про те, що ця розробка дозволить тримати "під прицілом" по суті весь Чорноморський регіон. Тому в чомусь навіть логічним виглядає поворот, за якого Туреччині міг знадобитись віддалений полігон аж у Сомалі, аби далі випробовувати Tayfun на дальність аж 1000 кілометрів.

На початку лютого 2024 року були повідомлення про намір Туреччини запустити у серійне виробництво зокрема ту ж ракету Tayfun, але на той момент мова про те, що ця ракета має дальність пуску до 560 кілометрів.

Читайте також: Як РФ втратила можливість продати Саудівській Аравії ОТРК "Искандер", котрий розробляли 18 років