xcounter
#

ЗМІ пише, що Україна має запит на 12 ударних AH-1Z Viper із США, від яких може відмовитись Словаччина

4798
AH-1Z Viper, фото - US DoD
AH-1Z Viper, фото - US DoD

Які деталі наразі відомі по цій історії

США дали дозвіл на поставку Словаччині 12 легких ударних вертольотів AH-1Z Viper, але офіційна Братислава тепер не проявляє особливого бажання отримати ці гелікоптери, оскільки її цікавить більше можливість придбати додаткові F-16.

Якщо Словаччина таки відмовиться від цих машин, то їх би хотіла отримати Україна. Тим більш, що AH-1Z Viper потрібні українським військовим ще з 2022 року, пише портал Defense News з посиланням на слова народного депутата України Вадима Івченко.

Читайте також: РФ б’є стандартними FPV-дронами на 40 км: завдяки чому така дальність і чи є в Україні аналогічні розробки
AH-1Z Viper, фото - US DoD

В публікації цього видання зазначається, що Генштаб ЗСУ ще два роки назад подавав відповідний запит на придбання цих ударних вертольотів до США, за програмою іноземних військових продажів (FMS). Тим більш, як далі пише цей портал з опорою на слова нардепа Івченко, ці вертольоти "потрібні українським військовим, які б’ються на передовій в Донецькій, Запорізькій та інших областях, і також ведуть операцію в Курській області".

В свою чергу стверджується також, що окреслена зміна пріоритетів від Словаччини, за якої ця країна замість ударних вертольотів хоче винищувачі та засоби ППО, начебто "викликало роздратування у Вашингтоні".

Тим більш, що у випадку з цими 12 вертольотами AH-1Z Viper, котрі зараз "застовблені" для Словаччини, мова по суті про те, що машини "переходять по колу". Бо ці гелікоптери першопочатково начебто призначались взагалі для Пакистану, однак і там з певних причин поставка не відбулась.

AH-1Z Viper, фото - U.S. Marines

Від Defense Express тут можемо наголосити лише на тому, що справді для нашого війська є актуальною потреба в оновленні парку ударних вертольотів, опираючись на західні машини. І як далі можемо припустити з опорою на дані з відкритих джерел, планомірна робота в цьому напрямку ведеться та обговорюються різні можливі варіанти.

Зокрема можемо пригадати, що у липні 2024 року Україні запропонували дуже прагматичний легкий ударний вертоліт Bell 407M, і це краще за мрії про Apache.

Також ми розповідали, що у травні 2024 року вертолітники ЗСУ "засвітили" в строю рідкісний Мі-24ВП.

Читайте також: Журналісти та розвідка в Європі могли переплутати "Гарпия-А1" та "Шахед", але дещо цікаве розповіли