xcounter
#

РФ б’є стандартними FPV-дронами на 40 км: завдяки чому така дальність і чи є в Україні аналогічні розробки

30878
Рашисти заявляють, що їхня "Пчелка" може бути "маткою" для менших дронів
Рашисти заявляють, що їхня "Пчелка" може бути "маткою" для менших дронів

FPV-дрони показали себе як ефективний засіб ураження, тож тепер питання в тому, хто швидше, якісніше та масштабніше буде удосконалювати можливості цього озброєння

Російське окупаційне військо ймовірно використовує на полі бою "дрономатки", які дозволяють використовувати FPV-дрони на значно більші відстані - як повідомляє фахівець у галузі зв’язку, РЕР та РЕБ Сергій "Флеш" Бескрестнов, по позиціях одного з підрозділів Сил оборони України росіяни завдали удару двома стандартними FPV на відстані у 40 км від лінії фронту.

Фахівець припускає, що для "доставки" FPV-дронів на таку значну відстань "дрономатка" - фактично йдеться про те, що більший дрон-носій FPV спершу проводить розвідку, а згодом атакує цілі за допомогою FPV-дронів, які вона має "на борту", виступаючи також ретранслятором управління та відео. "Флеш" відзначає, що у такому випадку ефективність окопного РЕБ нульова.

Читайте також: Зенітні FPV-дрони дібралися й до рідкісних БПЛА рашистів: Сили оборони нищать "експериментальні" дрони

Це ймовірно один із перших випадків, коли зафіксовано, що ворог використовує звичайні FPV-дрони разом з "маткою" на таку відстань. Як відзначає "Флеш", носієм FPV-дронів може бути як і умовний коптер-бомбер, так і "крило" - ворог раніше демонстрував й такий прототип носія FPV-дронів.

Передусім тут відзначимо, що так, Україна також має у своєму активі таку розробку. Наприклад, ще у травні цього року повідомлялося, що для українських FPV-дронів створили "Матку" з ще засекреченим функціоналом - розробку тестує 414-й окремий батальйон ударних безпілотних авіаційних систем КМП ЗСУ відомий як "Птахи Мадяра". Водночас зі зрозумілих причин про цю розробку не повідомлялося жодних деталей, тож його можливості залишаються втаємниченими.

Щодо російського окупаційного війська, то ворог вже неодноразово демонстрував свої плани озброїтися "дрономатками", а пропагандистські ЗМІ противника час від часу публікували інформацію про ті чи інші розробки у цьому напрямку. З нещодавнього - ворог розповідав, що в Бурятії НПК "Беркут" зробила "дрономатку "Буря-20", яка призначена для пусків FPV-дронів і нібито пішла у дрібно серійне виробництво.

Раніше цього року також демонстрували дрономатку під назвою "Пчелка" - втім, рашисти заявили, що вона була заважка і мала недостатню швидкість, щоб її могли ефективно експлуатувати на полі бою, тож зрештою вирішили зробити новий зразок, який би міг запускати FPV-дрони.

"Пчелка"
Ймовірно, та сама "Пчелка" десь на тестуваннях

Загалом з озвученого епізоду використання "дрономатки" по наших позиціях вимальовується дві основні переваги такого озброєння - розширення дальності дії FPV-дронів, і також нівелювання ефективності окопних засобів РЕБ. Водночас тут можна розглянути варіант знищення таких коптерів за допомогою тих же зенітних FPV-дронів, тим паче, що "Дикі Шершні" показували, як їхній FPV долає швидкість у понад 260 км/год. У будь-якому випадку це загроза, на яку завчасно варто звернути увагу, навіть якщо така тактика не "приживеться".

Читайте також: Українські зенітні FPV-дрони стають серйозною проблемою для російських вертолітників - на "болотах" бідкаються