xcounter
#

Ударний БПЛА-гелікоптер від "Рамзай", виробництво БМ "Оплот" та "Богдана" і "Верба" для морської піхоти: події тижня від Defense Express

11488
Оснащення такими системами артилерії прописано в планах переозброєння цього роду військ на 2025 рік
Оснащення такими системами артилерії прописано в планах переозброєння цього роду військ на 2025 рік

Командування морської піхоти хоче на озброєння "Богдану" та "Вербу", Завод імені Малишева закупає запчастини для виробництва танка БМ "Оплот", а ПрАТ "Рамзай" розробило ударний БПЛА-гелікоптер: розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

"Богдана" та "Верба" для морської піхоти

Минулого тижня відбувся форум "Україна 30.Безпека країни", під якого очільники родів військ заявили плани переозброєння на 2025 рік, і Defence Express робив відповідну публікацію.

Читайте також: ХБТЗ поставив Збройним Силам за 2021 рік уже півтори роти модернізованих Т-64
САУ
Морська піхота - аж ніяк не перший рід військ ЗСУ, що стали в чергу за ще не доведеною до серійного виробництва вітчизняною колісною САУ

При цьому залишилась певна прогалина по темі – які ж плани переозброєння має морська піхота ВМС України.І цю прогалину закриває інтерв’ю виданню "Укрінформ" Командувача морської піхоти ВМС ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля.

БТР-4Е
Випробування адаптованого для морської піхоти БТР-4Е, грудень 2020 року

Зокрема, як розповів генерал-лейтенант Юрій Содоль, морська піхота ВМС України до 2025 року має отримати самохідні артилерійські установки "Богдана" та реактивні системи залпового вогню "Верба М1".

Окрім цього планується, що батальйони морської піхоти отримають бронемашини "Козак-2М1", в якості базових моделей – розглядаються бронетранспортери БТР-4Е та модернізовані БТР-80. Інші деталі – в матеріалі Defense Express.

"Кошмар для Китаю"

Армія США представила офіційні дані щодо дальності своєї майбутньої гіперзвукової зброї дальньої дії або ж LRHW.

LRHW
LRHW, його ракета-носій та система наземного базування

"Гіперзвукова зброя дальньої дії забезпечує знищення цілей на відстані більш як 2775 км", – заявив представник Армії США виданню Breaking Defense.

Першу дослідну батарею LRHW, готову до бойових випробувань, Армія США планує отримати вже у 2022 році.

Long Range Hypersonic Weapon або LRHW
Long Range Hypersonic Weapon або LRHW. Зображення: lockheedmartin.com

Ця заява Армії прозвучала після багатьох років мовчання щодо цієї розробки. Зрештою, ця цифра цікава у контексті договору про РСМД, який забороняв США та Росії розгортати крилаті та балістичні ракети наземного базування з ядерним чи звичайним озброєнням з дальністю від 500 км до 5500 км.

Dana по-польськи

Польща – країн-член НАТО, армія якої має 60 самохідних артилеріських установок Krab "натівського" калібру 155 міліметрів.

І водночас – польська армія і далі використовує свої 111 колісних САУ wz.77 Dana "не натівського калібру" 152 міліметри.

САУ wz.77 Dana
Польська САУ wz.77 Dana веде вогонь

Ці артустановки, за даними польського порталу Defence 24, мають такі базові характеристики: обслуга – п’ять осіб, темп стрільби – 4 постріли на хвилину, боєзапас – 60 пострілів.

Як мінімум 85 таких самохідних артустановок пройшли модернізацію до стандарту Dana-Т, головний елемент якої – установка новітньої системи управління вогнем Topaz, її розробник - польська фірма WB Electronics. При цьому заміна калібру на 155 мм, для логістики – не відбулась.

САУ wz.77 Dana
САУ wz.77 Dana

Польська армія використовує 152-мм САУ wz.77 Dana як єдиний "ударний кулак" із реактивними системами залпового вогню Langust калібром 122 міліметри.

Зокрема, як розповідав той же Defence 24, у березні 2021 року масштабні стрільби провів 23 артилерійський полк, до складу якого входить один дивізіон установок wz.77 Dana та три дивізіони установок Langust.

Втім, логістична проблема із боєприпасами калібром 152 мм таки дала про себе знати: 3 база матеріально-технічного забезпечення армії Польщі оголосила тендер на купівлю 3050 латунних гільз до 152-мм гармати САУ wz.77 Dana. Строк поставки – до кінця 2022 року, приватні підрядники можуть подавати свої пропозиції до 7 червня 2021 року.

САУ wz.77 Dana
Споряджання боєзапасом польських САУ wz.77 Dana перед початком стрільб

Такий приклад можна використати скоріше як ілюстрацію специфіки, із якою стикаються країни-члени НАТО при використанні артилерії "не натівських" калібрів.

Запчастини для БМ "Оплот"

ДП "Завод імені В. О. Малишева" (входить до складу ДК "Укроборонпром") почало інтенсивну закупівлю комплектуючих для танку БМ "Оплот".

БМ
БМ "Оплот" в цеху Заводу ім. Малишева у січні 2021 року

Зокрема, за період з 24 квітня по 6 травня ц.р. на сайті ProZorro було оприлюднено щонайменше чотири контракти щодо закупівлі запчастин для "Оплоту" на загальну суму близько 21 млн гривень (власне самі угоди були укладені набагато раніше, ще у лютому ц.р. однак інформація про них чомусь з'явилася лише продовж останнього місяця). Які саме – читайте в нашому матеріалі.

Ударний БПЛА-гелікоптер

Приватне акціонерне товариство "Рамзай", що входить до складу ГС "Ліга оборонних підприємств України", створило перший в Україні ударний безпілотник гелікоптерного типу.

Ударний дрон
Ударний дрон AV500W під час випробувань ракетного озброєння у 2018 році

Як повідомив в інтерв'ю директор компанії Юрій Польовий, презентація прототипу має відбутися на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека" (запланована на червень цього року).

За словами розробників, вітчизняний БПЛА-гелікоптер зможе нести й використовувати ракетне озброєння, тобто матиме досить велику вантажність та розміри. Крім того, гвинтокрила машина буде мати високий ступінь захисту від ворожих засобів РЕБ.

Ударні БПЛА
Ударні БПЛА гелікоптерного типу розробляють лише декілька країн, як то Китай зі своїм дроном AV500W

Очільник ПрАТ "Рамзай" повідомив, що компанія працює над цим проектом вже кілька років й планує у цьому році почати льотні випробування першого дослідного зразка.

Гарних вихідних!

Читайте також: Гусєв пообіцяв підняти у небо перший Ан-178 для ЗСУ уже наприкінці 2021 року