xcounter
#

"Кошмар для Китаю": в США розкрили дальність гіперзвукової ракети LRHW

18146
Long Range Hypersonic Weapon або LRHWЗображення: lockheedmartin.com
Long Range Hypersonic Weapon або LRHWЗображення: lockheedmartin.com

Першу дослідну батарею LRHW​, готову до бойових випробувань, Армія США планує отримати вже у 2022 році

Армія США представила офіційні дані щодо дальності своєї майбутньої гіперзвукової зброї дальньої дії або ж LRHW.

"Гіперзвукова зброя дальньої дії забезпечує знищення цілей на відстані більш як 2775 км", – заявив представник Армії США виданню Breaking Defense.

Читайте також: Гіперзвуковий дебют: як флот США планує досягати переваги за допомогою новітньої зброї
Ракета LRHW
LRHW, його ракета-носій та система наземного базування

Ця заява Армії прозвучала після багатьох років мовчання щодо цієї розробки. Зрештою, ця цифра цікава у контексті договору про РСМД, який забороняв США та Росії розгортати крилаті та балістичні ракети наземного базування з ядерним чи звичайним озброєнням з дальністю від 500 км до 5500 км.

Далекобійні системи
Дальності різних американських далекобійних систем. Синім позначено існуючі, червоним – перспективні

Втім, у 2017 році стало відомо, що США щонайменше почали вивчати можливість розробки ракети поза межами цього договору у відповідь на розробку російської крилатої ракети, що порушувала цю угоду. Зрештою, РСМД не містив прямої заборони на дослідження та розробку наземної зброї забороненої дальності за умов, що фактичні випробування не проводилися та зброя не застосовувалася.

Як повідомляють у The Drive, LRHW є частиною програми Армії США зі створення гіперзвукової зброї з трьома типами озброєння – ця програма офіційно стартувала у 2018 році.

Зазначається, що цифра у 2775 км також стосується і ракети морського базування Conventional Prompt Strike (CPS).

Pershing II балістичні ракети
Балістичні ракети середньої дальності Pershing II, зняті з озброєння в рамках угоди РСМД

Як повідомляють у Breaking Defense, планується, що як наземна LRHW, так і морська CPS, розташовані в Азійсько-Тихоокеанському регіоні, мають стати "кошмаром" для Китаю. Для прикладу, позначка у 2775 км (зазначається, що це не максимальна відстань ракети LRHW) – це приблизна відстань від Гуаму до Тайваню або ж від Парижу до Москви.

Ба більше, військово-морська версія ракети LRHW, призначена для запуску з підводних човнів, зможе знищувати цілі з будь-якої точки в Тихому океані.

Повна ракета LRHW складається з великого ракетного прискорювача з універсальною керованою плануючою гіперзвуковою боєголовкою Common Hypersonic Glide Body (C-HGB). Ракета використовується для підняття планеру конічної форми на задану швидкість та високу. Згодом апарат від’єднується та наближається до своєї цілі з гіперзвуковою швидкістю.

Common-Hypersonic Glide Body (C-HGB)
Запуск Common-Hypersonic Glide Body (C-HGB) у березні 2020 року

Гіперзвукові плануючі ракети мають високу маневреність й вони ідеальні для ураження важливих цілей, які захищені повітряною та протиракетною обороною.

Поєднання швидкості та маневровості дуже ускладнює противникам виявлення та відстеження цієї зброї, не говорячи вже про спроби захиститися від нього, зокрема спроби просто перемістити критично важливі об’єкти чи шукати інші укриття.

Читайте також: РФ знову спробує в Баренцевому морі запустити свій "сліпий" гіперзвуковий "Циркон"