xcounter
#

Спільне виробництво озброєння з НАТО вже триває, а 1 млн FPV-дронів на рік більш ніж досяжно - Олексій Данілов

2848
Спільне виробництво озброєння з НАТО вже триває, а 1 млн FPV-дронів на рік більш ніж досяжно - Олексій Данілов

Також у РНБО анонсували "приємні новини" щодо виробництва боєприпасів в Україні, а також те, що допомога від США буде узгоджена у січні

Україна нарощує виробництво власного озброєння, що є єдиними безпрограшним шляхом, при цьому включно за рахунок спільної роботи із західними компаніями.

"Спільне виробництво озброєння з країнами НАТО вже відбувається. Інша справа, що нам необхідно якомога збільшити виробництво, але це вже технічні процеси, які відпрацьовують відповідні державні інституції", - повідомив секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов в ефірі телемарафону.

Читайте також: Яка країна досі має рідкісні легкі штурмовики L-39ZA, і скільки піде на ремонт

Жодної конкретики щодо номенклатури названо не було, але дійсно важливо, що цей процес розвивається. Хоча необхідно розуміти, що під спільним виробництвом з країнами Альянсу може матися на увазі й вже відомий процес, коли українські компанії відкрили виробництво певних критичних компонентів на території Євросоюзу для убезпечення від російських атак.

САУ Богдана на шасі Tatra
САУ "Богдана" на шасі Tatra (фото: Командування Об'єднаних Сил ЗСУ)

Водночас цілий ряд факторів вказує на те, що напрямок спільного виробництва західного озброєння в Україні стрімко розгалужується й лише серед офіційно оголошених проєктів - FrankenSAM, для виробництва якого США передають технології, заходження в Україну західних компаній з конкретними планами виробництва нового озброєння, як Rheinmetall з БТР Fuchs, а згодом й БМП Lynx, відкриття в Україні центру німецької Quantum-Systems з метою локалізації виробництва БПЛА Vector тощо.

При цьому на фоні цих процесів відбувається й заходження оборонних гігантів для обслуговування та ремонту західної техніки в Україні, що є базисом вже для створення виробничих потужностей.

Водночас деякі вузькі гирла у виробництві озброєння Україна доволі активно розшиває, зокрема й у наболілому питанні виробництва боєприпасів. При цьому Олексій Данілов анонсував "дуже приємні новини саме з цього приводу", натякнувши на активну участь приватних компаній у цьому процесі.

Щодо теми виробництва 1 мільйона FPV-дронів у 2024 році, яке було оголошено Президентом України Володимиром Зеленським під час останньої прес-конференції, то секретар РНБО зазначив, що це доволі досяжна мета. Бо фактично мова йде не про кратне збільшення, а про нарощування з 50 тисяч, до 83 тисяч. Й нагадаємо, що саме у FPV-дронах вбачається можливість покрити барк у боєприпасах, знявши тягар з артилерії.

FPV-дрон

Зрештою будь-яка стратегія активізації власних зусиль щодо виробництва озброєння в Україні є безумовно єдиним вірним кроком. Бо навіть враховуючи те, що, як повідомив секретар РНБО, у США питання допомоги буде вирішено у січні, це все одно означає те, що ЗСУ отримають більше озброєння.

Читайте також: Рашисти заявили, що використовують на полі бою декілька своїх САУ "Коалиция-СВ"