xcounter
#

Скільки Ту-22М3 залишилося у РФ, супутник "спалив" дерев’яний підводний човен в Криму та інші новини тижня

4406
Знищений Ту-22М3 на авіабазі "Солци",
Знищений Ту-22М3 на авіабазі "Солци",

Розповідаємо про ці та інші матеріали й події тижня включно з деталями про атаку Сил оборони України на аеродром "Саваслейка"

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Скільки у РФ залишилося Ту-22М3

Після втрати ще одного дальнього бомбардувальника Ту-22М3 за цей рік, у катастрофі 15 серпня в Іркутській області, доволі логічними питаннями є скільки у РФ виробляється цих літаків за рік та скільки їх там залишилось.

Читайте також: Швеція від прямої передачі хоче перейти до виробництва зброї в Україні
Ту-22М3
Ту-22М3, фото ілюстративне

Бо серед цих літаків є втрати не лише у катастрофах, а у результаті успішних дій Сил оборони України. При цьому слід врахувати, що у випадку пошкодження далеко не факт, що літак буде відремонтовано і не перейде у категорію незворотних втрат. Розповідаємо, скільки у РФ виробляють Ту-22М3 та скільки їх залишилось.

Vulcan для боротьби із БПЛА

Ще на початку травня оборонне відомство Ізраїлю ініціювало оперативну розробку модернізованої версії зенітної самохідної установки з автоматичною швидкострільною гарматою типу M61 Vulcan для боротьби із дронами.

зенітна система з гарматою M61 Vulcan
Модернізована для боротьби із дронами зенітна система із M61 Vulcan (всі фото виробу - N12)

Це рішення було цікаве одразу з двох причин. По-перше, ЦАХАЛ на рівні 2006-2012 років скоротив армійські підрозділи ППО та списав M163 Vulcan Air Defense System (VADS), а також їх модернізацію Machbet (з додатковими Stinger). По-друге, строки робіт були ближчі до визначення "на вчора". Розповідаємо, як у Ізраїлі лише за три місяці модернізували старі гармати Vulcan для боротьби із БПЛА.

Удари по аеродромах РФ

У ніч на 14 серпня Україна завдала нову серію результативних ударів по російських аеродромах РФ. Серед цілей були авіабази під Воронежем, Борисоглєбськом та відома кожному українцю російська авіабаза "Саваслейка" у 650 км від кордону, з якої регулярно підіймаються Миг-31К носії Х-47 "Кинжал".

Але тепер є обґрунтована надія, що вильоти з неї для ворога будуть ускладнені. Про це говорить відео з місця подій, де мешканець російської глибинки бідкається на те, що російське ППО цього вкрай важливого аеродрому не може збити навіть один ударний дрон. Розповідаємо про деталі атаки на авіабазу "Саваслейка" і чому навіть знищення палива вже критичне для ворога.

Дерев’яний підводний човен

У відкритому доступі з'явились супутникові знімки акваторії бази Чорноморського флоту РФ в тимчасово окупованому Севастополі, на яких зафіксовано одразу кілька специфічних речей.

"Ростов-на-Дону" в компанії іншого "потопельника", ракетного крейсера "Москва", ілюстративне фото довоєнних часів
"Ростов-на-Дону" в компанії іншого "потопельника", ракетного крейсера "Москва", ілюстративне фото довоєнних часів

Найбільш примітна із них - як російські окупанти спробували замаскувати факт потоплення підводного човна "Ростов-на-Дону", про який Генеральний штаб ЗСУ повідомляв ще 2 серпня 2024 року. Як випливає із зображень, які навів OSINT-аналітик MT_Anderson, росіяни просто збудували дерев'яний макет субмарини. Розповідаємо про те, що росіяни збудували дерев'яний 56-метровий макет замість потопленого човна "Ростов-на-Дону".

Літаки Узбекистану

Міністерство оборони США минулого тижня оприлюднило інформацію про новий контракт для компанії Sierra Nevada має відновити у стрій вантажні літаки Pilatus PC-12 війська Узбекистану, у рамках якого також мають бути проведені роботи з технічного обслуговування, і також контракт включає логістичну підтримку.

Сума угоди озвучена на рівні 64,236 млн доларів, у рамках контракту компанія має провести роботи для шести літаків Pilatus PC-12 узбецького війська. Розповідаємо, про те, що Узбекистан поверне в стрій літаки, які в 2021 році втекли з Афганістану.

Читайте також: ВПС США з 2020 року мають два літаки Cessna для ролі вантажних БПЛА, на більше не "злетіли"