xcounter
#

Швеція від прямої передачі хоче перейти до виробництва зброї в Україні

9474
Українські військові опановують шведські БМП CV90, джерело - Försvarsmakten
Українські військові опановують шведські БМП CV90, джерело - Försvarsmakten

Шведська влада прийняла важливе політичне рішення, яке допоможе наповнити арсенали ЗСУ

Під час своєї прес-конференції міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що уряд його країни хоче змінити політику в плані прямої військової допомоги Україні, а саме – замість прямих поставок техніки та озброєння перейти до організації виробництва на нашій території.

Чому має сприяти зокрема рішення уряду Швеції про те, що з осені 2024 року на території України свою роботу має розгорнути Агенція з питань оборонних закупівель (FMV) шведського Міноборони, пише в своїй публікації польський портал Defence24.

Читайте також: РФ вирішила скопіювати одну концепцію в США та заявляє про розробку реактивних дронів С-71 під Су-57

У відповідь на питання журналістів очільник Міноборони Швеції наголосив, що у випадку із запуском роботи FMV в Україні мова про присутність саме цивільного персоналу, робота якого цілком відповідатиме міжнародному праву.

Це має виступити своєрідним "запобіжником" для можливих спроб Кремля залякувати офіційний Стокгольм, які цілком логічно очікувати на тлі намірів Швеції виробляти зброю в Україні.

В свою чергу, як також наголосив Пол Йонсон, організація оборонного виробництва на потужностях в Україні допоможе підсилити підтримку українського війська без зменшення оперативних можливостей самої Швеції, яка до цього уже передала 16 пакетів військової допомоги і так спустошила власні арсенали.

Pansarbandvagn (Pbv) 302, фото ілюстративне

При цьому, що цікаво, очільник шведського Міноборони Йонсон оголосив про рішення запустити виробництво зброї в Україні на тлі й іншої важливої зовнішньополітичної події – вступу в дію угоди про співпрацю в сфері оборони (DCA) між США та Швецією.

Ця угода передбачає зокрема право на доступ американських військових до 17 баз, аеродромів та морських портів у Швеції, та дозволяє зберігати техніку та озброєння Армії США на шведській території.

Від Defense Express тут додамо, що саме політичне рішення Швеції запустити в нас своє оборонне виробництво уже є важливим. Бо тут можемо пригадати зокрема історію про те, як Держдеп натякнув про умови для роботи оборонних компаній США в Україні, і там мова про ряд вимог.

Ну а щоб нагадати про масштаб передачі техніки та озброєння від Стокгольма, то можемо навести зокрема публікацію про БТР Pbv 302, які абсолютно всі віддала Швеція на посилення ЗСУ.

Читайте також: Чому у дозволі США бити ATACMS лише по Криму є певна логіка і мова не зовсім про кількість