xcounter
#

РФ вирішила скопіювати одну концепцію в США та заявляє про розробку реактивних дронів С-71 під Су-57

3099
Реактивний підвісний БПЛА С-71М на зовнішньому пілоні Су-57, фото з відкритих джерел
Реактивний підвісний БПЛА С-71М на зовнішньому пілоні Су-57, фото з відкритих джерел

На перший погляд, такі літальні апарати мало чим відрізняються від "класичних" крилатих ракет, але одна важлива деталь все ж є

Міноборони РФ дало замовлення ОКБ "Сухой" зі складу "ОАК", котре є власне розробником та виробником літаків типу "Су", зокрема Су-34, Су-35 та Су-57, замовлення на розробку реактивних безпілотних літальних апаратів типу С-71, які мають входити до складу озброєння уже згаданих вище літаків Су-57.

Цікаво, що ОКБ "Сухой" саме першим визнало факт робіт над такими літальними апаратами, і навіть оприлюднило фото дрона у варіанті С-71М на зовнішній підвісці Су-57, при цьому світлина датується взагалі жовтнем 2023 року.

Читайте також: Скільки у РФ виробляють Ту-22М3 та скільки їх залишилось
Ймовірна схема розміщення озброєння у внутрішньому відсіку Су-57 на прикладі крилатих ракет Х-69, зображення з відкритих джерел

Як далі розгортає в своїй публікації для порталу Aviationweek огляд Пьотр Бутовскі, у випадку з російськими підвісними реактивними безпілотниками сімейства С-71 мова про два варіанти.

Перший із них має індекс С-71К, призначений для підвіски на зовнішніх вузлах та має виконувати ударну функцію, наприклад як носій касетних суббоєприпасів.

Другий із них має індекс С-71М, призначений для підвіски у внутрішньому відсіку озброєння Су-57 та матиме чисто розвідувальне призначення, для чого оснащений відповідною оптико-електронною апаратурою.

Схема використання російських підвісних безпілотників під Су-57, зображення з відкритих джерел

По льотним характеристикам підвісних реактивних дронів С-71 є такі вказівки – швидкість польоту до 0,6 Мах, висота польоту – до 8 тисяч метрів. Цікаво, що на цих БПЛА використовуватиметься реактивний двигун ТРДД-50, рівно такий самий, як на крилатих ракетах типів Х-101 та 3М14 "Калибр".

Інші подробиці по російській розробці під індексом С-71 поки що не наводяться, але тут можемо зробити наступні примітки.

Судячи з усього, росіяни вирішили скопіювати аналогічні розробки в країн Заходу, зокрема США, котрі насправді були першими в просуванні ідеї включити безпілотники до складу озброєння винищувачів 5-го покоління. Просто рашисти як завжди скопіювали зі своєю специфікою.

На перший погляд, згадані вище С-71 незалежно від функціоналу було б простіше назвати крилатими ракетами, тим більш, що там є свої конструктивні подібності. Однак все ж є одна важлива особливість, яку треба тримати у фокусі уваги – судячи за задумом російських розробників, ці С-71 незалежно від призначення, повинні все ж повернутись "назад" до своїх власників.

Щоправда, там поки не заявляються деталі по технічним рішенням, як має виконуватись посадка цих самих С-71, щоб потім знову використовувати ці підвісні реактивні дрони для нових завдань.

Читайте також: Росіяни збудували дерев'яний 56-метровий макет замість потопленого човна "Ростов-на-Дону"