xcounter
#

Держдеп натякнув про умови для роботи оборонних компаній США в Україні

4613
Готові корпуси снарядів, які потім споряджатимуться вибухівкою, фото - Desiree Rios for The New York Times
Готові корпуси снарядів, які потім споряджатимуться вибухівкою, фото - Desiree Rios for The New York Times

Влада США хоче налагодити роботу компаній свого ОПК в нашій країні, але говорить про ряд вимог

Кілька оборонних компаній із США розглядають можливість запуску спільного виробництва із українськими підприємствами безпосередньо на території України. До такого формату співпраці американських оборонних підрядників активно підштовхує Пентагон, однак зазначається, що компанії із США значно повільніше укладають угоди із Україною, аніж європейські компанії.

Мовляв, тут оборонним компаніям із США визначальними є питання безпечності ведення бізнесу в зоні бойових дій, довгострокової економічної доцільності та можливий корупційний фактор. Про це в своєму коментарі на полях аерокосмічної виставки в Фарнборо заявив неназваний представник Державного департаменту США для порталу Defence One, пишуть журналісти видання.

Читайте також: Підрозділ 28-ї ОМБр має цікаву нову зброю: у Kurt & Company розповіли про їхнього "робопса"
Процес виготовлення M1 Abrams на заводі General Dynamics в Лімі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо детальніше, то для початку в цій публікації наводяться такі слова неназваного чиновника Держдепу США – "я думаю, що наша оборонна галузь дійсно цього прагне (тобто спільного виробництва з Україною – ред.), але в цей же час це повинно мати сенс з точки зору ведення бізнесу, вірно? І фінансування також є проблемою, як ви можете насправді за це все заплатити".

Також зазначається, що заява Northrop Grumman про намір організувати виробництво боєприпасів на території України виступила своєрідним стимулом і для інших оборонних компаній США задуматись про можливість роботи з нашою країною в аналогічному форматі, буквально – "є й інші компанії, які дивляться, що можуть зробити далі".

Але мовляв, американським підрядникам слід "багато що врахувати", перш ніж підписувати аналогічні угоди по спільному виробництву з Україною, бо "ніхто не хоче, щоб їх об’єкти були підірвані, а працівники постраждали", далі цитував портал слова неназваного чиновника Держдепу США.

Далі по тексту публікації зазначається також і те, що мовляв "корупція викликає занепокоєння", але при цьому Україна досягає прогресу в питанні боротьби з цією проблемою.

Також заявляється і такий момент – мовляв, оскільки запуск виробничої лінії може зайняти кілька років, то оборонним підрядникам США тут треба рухатись обережно, за принципом "повзти-йти-бігти", і починати з технічного обслуговування та виробництва комплектуючих, перш ніж рухатись до "більш просунутих речей". Ну і врешті, згадувалась проблема "страхування від політичних ризиків".

При цьому всьому неназваний чиновник Держдепу заодно заявляв, що мовляв є "окрема команда по Україні", яка дає необхідні поради американським оборонним компаніям для заходу на роботу в нашій країні.

Від Defense Express тут узагальнимо, що наведену вище публікацію слід сприймати саме так – Державний департамент США через пресу натякнув на умови для дозволу працювати в Україні американським оборонним підрядникам.

Читайте також: Британці списують легкі танки FV107 Scimitar, чи варто було б їх використати для зміцнення ЗСУ