xcounter
#

Британці списують легкі танки FV107 Scimitar, чи варто було б їх використати для зміцнення ЗСУ

18268
FV107 Scimitar, ілюстративне фото з відкритих джерел
FV107 Scimitar, ілюстративне фото з відкритих джерел

Що це за бронемашини, які характеристики та наскільки реально було б отримати

В цій історії для початку окреслимо, що це взагалі за FV107 Scimitar, і чому їх тут доречно називати саме як легкі розвідувальні танки. Тут мова про гусеничні бронемашини з бойовою масою усього 7,8 тон, десантний відсік не передбачений, екіпаж – 3 особи, набір озброєння складається зі 30-мм автоматичної гармати L21 та 7,62 мм кулемета, виробництво тривало із 1971 по 1996 роки.

За наведеними характеристиками випливає, що FV107 Scimitar є по суті легкозахищеними машинами вогневої підтримки, де "головним калібром" виступає 30-мм автоматична гармата, що в свою чергу суттєво звужує нішу для використання подібних бронемашин.

Читайте також: КНДР має 300 військових заводів, на яких працює 500 тисяч працівників, і ще це не всі важливі цифри
FV107 Scimitar, ілюстративне фото з відкритих джерел

Далі варто співставити такі повідомлення з відкритих джерел. У вересні 2023 року були повідомлення про те, що Велика Британія в рамках чергового пакету військової допомоги для України готує зокрема передачу 24 одиниць FV107 Scimitar.

Єдине, що відомо по цій темі наразі – у червні 2024 року британське Міноборони заявляло про факт передачі цих машин для ЗСУ, але поки що ці машини в підрозділах ЗСУ публічно "не світились".

Водночас, у травні 2024 року оборонне відомство Великої Британії у відповідь на запит одного із парламентарів повідомляло про намір остаточно до кінця поточного року списати усі наявні 114 машин FV107 Scimitar по причині їх фізичного зносу, навіть не чекаючи формального початку поставок серійних бронемашин сімейства Ajax.

FV107 Scimitar, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як зараз у британців відбувається динаміка із списанням досі наявних у строю бронемашин типу FV107 Scimitar, питання поки теж відкрите. Але тут можна поставити питання так: якщо Велика Британія таки справді уже передала для ЗСУ 24 машини цього типу, то для них напевно треба будуть комплектуючі, хоча би за рахунок списання аналогічних ББМ зі складу британської армії.

Ймовірно, тут може бути доцільним й варіант передачі додаткової кількості технічно справних та боєготових британських FV107 Scimitar для ЗСУ, звісно за умови, якщо такі машини вдасться назбирати в достатній кількості.

З однієї сторони, тут мова про бронемашини із доволі обмеженими характеристиками. А з іншої сторони варто пригадати приклад про те, що у німців є танкетки Wiesel на 3 тони, які вже схоже навіть й такі почали купувати для ЗСУ.

Читайте також: "Українська бронетехніка" передала Нацгвардії партію своїх нових машин з РЕБ