xcounter
#

КНДР має 300 військових заводів, на яких працює 500 тисяч працівників, і ще це не всі важливі цифри

6860
Бронетехніка Північної Кореї, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Бронетехніка Північної Кореї, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Яку роль має виробництво зброї для економіки Північної Кореї, і до яких перспектив це приводить

Військова промисловість КНДР має дуже щільний ореол таємничості, тому тут ефект сенсації може викликати поява будь-яких даних по цій темі в ЗМІ, наприклад як це було із розписом про деталі виробництва снарядів у КНДР для РФ, де були деталі про заводи, джерело сировини, плани та строки.

На цьому тлі особливо цінною може виглядати будь-яка оглядова публікація в ЗМІ загалом по військовій промисловості КНДР. Тому тут є важливою колонка по відповідній темі, опублікована на порталі Defense News за авторства південнокорейського дослідника, професора Корейського університету національної оборони Єнджун Кіма.

Читайте також: "Українська бронетехніка" передала Нацгвардії партію своїх нових машин з РЕБ

Для початку, там автор наводить такі цікаві дані – по факту, в Північній Кореї налічується 300 військових заводів, на яких працює 500 тисяч працівників.

При цьому, за різними оцінками, питома частка саме військово-промислового комплексу в економіці КНДР загалом складає від 30 до 60%, обсяг щорічного виробництва оцінюється в еквівалент 10 мільярдів доларів, орієнтовні затрати по ракетній програмі складають еквівалент 600 мільйонів доларів щороку, орієнтовні затрати на ядерну програму – еквівалент 700 мільйонів доларів щороку.

До 2022 року північнокорейська пропаганда в своїх публікаціях воліла взагалі якби не "помічати" факт наявності військових заводів в своїй країні, а будь-які подібні виробництва відносились до "підприємств загального характеру". Але от якраз з 2022 року відбувся певний ідеологічний поворот, і в офіційній пресі тоді з’явилось аж 18 публікацій про те, як північнокорейський диктатор Ким Чен Ин відвідував військові заводи КНДР, та інспектував зокрема якість їх роботи.

Ким Чен Ин під час візиту на виробництво ракет KN-23, січень 2024 року, пропагандистське фото з відкритих джерел

В той проміжок режим чучхе в Північній Кореї заодно взяв курс на явну модернізацію своєї оборонної промисловості, що також зокрема відображалось в публікаціях місцевих пропагандистів.

Цікаво, що в структурі північнокорейського режиму чучхе за роботу місцевого ВПК відповідає так звана "Друга економічна комісія". І тут достеменно відомо, що цьогоріч Ким Чен Ин змінив керівництво цієї "Другої економічної комісії", яка окрім всього іншого відповідає й за успішність продажу північнокорейського озброєння на зовнішні ринки.

Також цікавим є факт, що усі 300 військових заводів Північної Кореї зосереджені буквально в кількох регіонах – Північний та Південний Пхьонан, Північний та Південний Хамгьон, Чаган та Канвондо.

Раніше Defense Express розповідав про заяви КНДР за наявність одразу 250 установок під ракети Hwasong-11D, і це більше чим в РФ під "Іскандери".

Читайте також: В Польщі розкрили, скільки в них уже зараз є танків K2, та скільки мають поставити у 2024 та 2025 роках