xcounter
#

Чому у дозволі США бити ATACMS лише по Криму є певна логіка і мова не зовсім про кількість

4496
Пуск ATACMS (всі фото: US DoD)
Пуск ATACMS (всі фото: US DoD)

У США неофіційно пояснили у чому полягає реальна причина заборони використання ATACMS по території РФ і вона має певну логіку, хоча не пояснює все

Не надавати згоду на використання ракет ATACMS по території РФ, а лише по окупованому Криму, не пов'язано з острахом ескалації. Нібито основною причиною є обмежений запас цих балістичних ракет, які можливо передати Україні.

А тому їх краще використовувати для атак об'єктів у поки окупованому Криму. Саме таку позицію озвучили неназвані посадовці виданню CNN.

Читайте також: Скільки у РФ виробляють Ту-22М3 та скільки їх залишилось

Але p боку Defense Express одразу маємо нагадати: ще на рівні травня цього року у Пентагоні офіційно оголосили про те, що більше не переймаються скороченням запасів ATACMS та вийшли на темп постачання десятків ракет на місяць. Але не завжди треба ставити знак рівності між запасами США та їх можливостями передати зброю.

Обслуговування ракет ATACMS

Але, якщо прийняти те, що боєзапас ракет обмежений, то у цьому рішенні дійсно можливо знайти певну логіку. Хоча вона і потребує ще одного і можливо доволі сміливого припущення.

Справа в тому, що партнери України регулярно проводять розвідувальні польоти над акваторією Чорного моря, до яких залучаються стратегічні розвідувальні БПЛА RQ-4 Global Hawk, літаки радіотехнічної розвідки RC-135 Rivet Joint та інші засоби. При цьому у РФ вже давно й активно бідкаються на те, що після таких польотів Україна завдає болісних ударів і є вагомі втрати у засобах ППО, літаках, корабельному складі, командирсько-управлінській ланці.

RC-135 Rivet Joint
RC-135 Rivet Joint

І дійсно необхідно пам'ятати, що коли мова йде про далекобійні високоточні засоби ураження, то їх ефективність на пряму залежить від цілевказання. І данні щодо цілі мають мати аналогічну точність та актуальність. Без цього можливо лише гатити у білий світ, як у копійку. Звісно це можливо, але не тоді, коли боєзапас обмежений.

Водночас можливості партнерів здійснювати аналогічний моніторинг об'єктів на території Курської, Воронезької, Бєлгородської областей РФ вочевидь значно менший. Тобто потенційна витрата ракет на ураження типової цілі також буде більшою, а ефективність - меншою.

Водночас така позиція не може пояснити, чому Україна не має дозволи використати далекобійні варіанти ATACMS по аеродромах, які використовуються російськими бойовими літаками.

ATACMS
Пуск M57A1 ATACMS з M142 HIMARS

Зокрема у зоні дії 300-км версії цієї ракети знаходяться аеродроми у Курську, Воронежі, Таганрозі, Ростові-на-Дону, Єйську, "Миллерово", "Бутурлиновка", "Морозовск", "Кущевская" тощо.

Читайте також: Rheinmetall націлився продати Skyranger армії США: це потенційна угода на 4 млрд доларів