xcounter
#

ВПС США з 2020 року мають два літаки Cessna для ролі вантажних БПЛА, на більше не "злетіли"

3153
Перероблений на вантажний БПЛА літак типу Cessna Model 208B Grand Caravan, фото - US Air Force
Перероблений на вантажний БПЛА літак типу Cessna Model 208B Grand Caravan, фото - US Air Force

Американські військові вже кілька років працюють над безпілотним форматом логістики, рухатись вперед заважає саме бюрократія

Нещодавно військово-повітряні сили США проводили масштабні навчання під кодовою назвою Bamboo Eagle 24-3, що тривали з 2 по 10 серпня 2024 року та були присвячені відпрацюванню різних можливих сценаріїв на випадок великої війни проти Китаю в Тихоокеанському регіоні.

Під час цих навчань було помічено зокрема використання вантажного безпілотника на базі легкого літака Cessna Model 208B Grand Caravan, що само по собі привертає увагу, навіть якщо американські військові не наводять подробиці по тому, що саме відпрацьовувалось за участі цього БПЛА. Про це пише портал The War Zone.

Читайте також: Заважає навіть бюрократія: чому зробити "роботизовані підрозділи" в армії США не так вже й просто

Автори видання пишуть, що самі американські військові покладають значні сподівання на подібного роду безпілотники на базі легкомоторних літаків, на які в разі «великої війни» в Тихому океані можна буде покласти зокрема виконання логістичних завдань.

Але далі є певний парадокс в тому, що у розпорядженні ВПС США на даний момент є лише два подібні БПЛА, формально приписані взагалі до цивільних структур. Хоча й експерименти в цьому напрямку стартували взагалі ще в 2020 році.

Якщо конкретніш, то тут мова про згаданий вище Cessna Model 208B Grand Caravan, що має цивільний реєстраційний номер N101XW, і котрий за останні кілька років налітав загалом 500 годин в 250 польотах у безпілотному форматі. Ну і також – про ще один літак Cessna 208, формально приписаний до флоту дослідницької компанії Reliable Robotics.

Перероблений на вантажний БПЛА літак типу Cessna Model 208B Grand Caravan, фото - US Air Force

Причина такої обмеженості по наявній кількості вантажних безпілотників у розпорядженні ВПС США доволі проста – правила польоту різних типів БПЛА у законодавстві Сполучених Штатів Америки аж надмірно зарегульовані, особливо порівняно із Китаєм, який робить ставку на стрибкоподібний ріст безпілотних технологій у різних сегментах.

Якщо говорити про характеристики згаданого вище Cessna Model 208B Grand Caravan у безпілотному вантажному варіанті, то там мова про здатність доставити 0,5 тон вантажу на дистанцію до 1800 кілометрів, або ж максимальне навантаження в 1,5 тон на дистанцію до 500 кілометрів.

Раніше Defense Express розповідало про те, що США вивели на навчання одразу 150 літаків різних типів, і це дуже показова цифра. Також ми писали про те, що у сценарії відбиття атаки крилатих ракет у США використовують крихітні реактивні літачки JSX-2.

Читайте також: В РФ показали дрон "Мотылек", що начебто може підняти 250-кг авіабомбу