xcounter
#

Заважає навіть бюрократія: чому зробити "роботизовані підрозділи" в армії США не так вже й просто

1378
Заважає навіть бюрократія: чому зробити "роботизовані підрозділи" в армії США не так вже й просто

У США на шляху до "роботизації" свого війська передусім наземними платформами зіштовхуються з низкою труднощів

Американські військові вважають, що вже за 15 років третина війська США може стати роботизованою - втім, попри те, що "оборонка" разом з військом активно рухаються у цьому напрямку, але інтеграція автономних систем у армійські підрозділи виявилося завданням не те щоб дуже простим і для того, щоб реалізувати цю ідею, передусім треба вирішити низку проблем, пов’язаних з майбутнім автономним флотом.

По-перше, однією з головних проблем безекіпажних підрозділів є мобільність - зокрема те, як роботизовані платформи будуть виявляти та уникати перепон на своєму шляху. Звідси також випливає, що поки що безпілотним транспортним засобам буде нібито важко підтримувати ту швидкість, яку зазвичай мають пілотовані платформи під час руху у складних умовах, розповідають у виданні Breaking Defense.

Читайте також: Зенітна ракета SM-6 була вперше випущена з австралійського есмінця

Як заявив директор одного з напрямків управління оперативних можливостей та критичних технологій Армії США Роберт Монто, служба хоче, щоб безпілотні платформи виконували автономно місії як у повітрі, так і на суші чи у воді. Можна припустити, що йдеться також і про те, що ці платформи мають "контактувати" одна з одною під час виконання складних завдань.

По-друге, одним з підводних каменів є захист платформ від "кібервторгнень" - військові хочуть бути впевнені, що роботизовані системи будуть взаємодіяти без ризику втручання противника і мали б доступ до мережі, тож армія планує тісніше співпрацювати з промисловістю задля вирішення цих завдань.

По-третє, також проблемою вважається життєва необхідність інтеграція до систем нових можливостей протягом всього їхнього життєвого циклу з урахуванням того, як швидко сьогодні може змінюватися поле бою. Разом з тим, це питання вирішується модульною архітектурою, завдяки якій конфігурацію системи можна буде змінювати безпосередньо на фронті, і також відкриваються опції співпраці з іншими постачальниками.

Зрештою, інтеграцію нових систем та технологій значно гальмує бюрократія - зокрема як відзначає директор національного консорціуму передової мобільності Уоррен Спонслер, "міністерство оборони за своєю природою не схильне до ризику" і тому було вимушено організувати низку різних процесів, які допомагають захиститися від них.

військові вантажівки
Автоматизація логістики - важлива складова роботизованої компоненти військ. Фото - U.S. Army

Водночас суворі механізми укладання контрактів часом заважають запропонувати свої послуги комерційним компаніям, чиї продукти чи сервіси стали б у пригоді військовим.

Раніше Defense Express розповідав, що США вивели на навчання одразу 150 літаків різних типів, і це дуже показова цифра.

Читайте також: У РФ новий літак 6-го покоління не з’явиться ще років з 20 - три роки пішло на роздуми про базову вимогу