xcounter
#

Зенітна ракета SM-6 була вперше випущена з австралійського есмінця

2566
Зенітна ракета SM-6 була вперше випущена з австралійського есмінця

Королівський флот Австралії буквально за декілька тижнів здійснив два важливі пуски зі свого есмінця класу Hobart

Есмінець HMAS Sydney (D48) королівського флоту Австралії нещодавно вперше здійснив успішні пуски ракети Standard Missile 6 - подія відбулася під час навчань Pacific Dragon 2024 - причому пуски пройшли після того, як у липні цього року на навчаннях RIMPAC есмінець також вперше успішно здійснив запуск іншої ракети, а саме NSM (Naval Strike Missile).

Як заявив командувач військово-морськими силами віцеадмірал Марк Хемонд, ці дві події - це "чітка демонстрація ВМС виконати наше зобов’язання з пришвидшення нашої здатності підтримувати стратегію оборони спільно з нашими ключовими союзниками та партнерами", наголосивши на тому, що обидва пуски відбулися у пришвидшені строки.

Читайте також: У Raytheon поєднали нову РЛС для Patriot із супер-далекобійною ракетою SM-6: чому це дійсно круто

Міністр оборонної промисловості Пет Конрой зауважив, що основним напрямком їхньої стратегії національної оборони є здатність стримувати противника з великих відстаней, і що SM6 "забезпечить надводним бойовим кораблям ВМС покращені можливості протиповітряної та протиракетної оборони, збільшуючи летальність та живучість флоту".

На оприлюдненому відео від оборонного відомства Австралії зафіксовано пуск ракети SM-6 з пускової Mk41 VLS (Vertical Launch System), але залишається невідомим, чи була уражена ціль під час випробувань.

Водночас, ймовірно, основною метою тестувань було підтвердження базової сумісності та функціональності з бортовими РЛС та системами управління вогнем, як припускають у виданні The Aviationist. Цілком ймовірно, що зрештою будуть проведені й інші випробування у складних сценаріях.

Також залишається невідомим, коли саме SM-6 буде введена в експлуатацію в королівському флоті Австралії. Водночас ця ракета має потрапити на озброєння есмінців класу Hobart (було побудовано три кораблі), кожен з яких може мати на озброєнні 48 ракет протиповітряної оборони.

Також відомо, що ракету SM-6 отримають й фрегати класу Hunter, всього планують побудувати дві партії цих кораблів по три одиниці в кожній.

Нагадаємо, продаж цих ракет Австралії було погоджено Держдепом США у 2021 році, тоді йшлося про потенційну угоду на 350 млн доларів на закупівлю ракет SM-6 Block I і SM-2 Block IIIC.

Щодо цих двох ракет також варто згадати, що цього року Raytheon отримав контракт від ВМС США на удосконалення зенітних ракет SM-2 та SM-6, деталі не розкривалися, але йшлося про розширені можливості із протидії загрозам, причому роботи будуть виконуватися і для експортних замовників.

Також раніше Defense Express розповідав, що у США планують інтегрувати ракету SM-6 до винищувачів, завдяки чому її дальність може зрости з 370 км до понад 500 км.

Читайте також: Для протидії ОТРК "Искандер" пора просити в США SM-6, бо лише збивати БПЛА недостатньо