xcounter
#

У Raytheon поєднали нову РЛС для Patriot із супер-далекобійною ракетою SM-6: чому це дійсно круто

SM-6
SM-6
14756

ЗРК з ракетами SM-6 отримає дальність знищення цілей у близько 370 км

Американський оборонний гігант Raytheon зробив дуже потужний крок у наступній ітерації розвитку засобів протиповітряної та протиракетної оборони.

Він об'єднав свою нову радіолокаційну станцію LTAMDS із зенітною ракетою SM-6, яка призначення для ураження аеродинамічних цілей на дальності до 370 км та перехоплення балістичних, аеробалістичних та гіперзвукових ракет в атмосфері.

Читайте також: Авіаносець Cavour здійснив історичне розгортання, причому йдеться одразу про дві події
LTAMDS
LTAMDS

Життєздатність такого поєднання було перевірено на практиці під час навчань Valiant Shield 24, які пройшли у червні на Тихому океані. До речі, на цих самих навчаннях армія США вдарила новою ракетою PrSM з безпілотного HIMARS по рухомій цілі за цілевказанням з повітряної кулі.

Зазначимо, що практична користь від такого поєднання полягає у кратному збільшенні можливостей наземної компоненти ПРО та ППО США на основі вже наявних компонентів. Бо наразі Patriot може працювати ракетами GEM-T по аеродинамічних цілях на дальність до 160 км, а по балістичних, за різними оцінками на 40-60 км.

SM-6
SM-6

Водночас за рахунок інтеграції до нього ракет SM-6 з'являється можливість не лише значно розширити діапазон системи ППО, а й перейняти на себе функції доволі коштовного та малопоширеного комплексу протиракетної оборони THAAD.

Але слід зазначити, що для запуску SM-6 необхідні окремі пускові - Mk41, які були розроблені для кораблів, хоча зараз існують їх стаціонарні та мобільні варіанти на автомобільному шасі. Але варто додати, що з Mk41 можливо запускати ракети MSE, як мінімум це зробив Lockheed Martin у травні 2024 року.

Тобто інтеграція нових універсальних пускових Mk41 до Patriot вбачається доволі прагматичним варіантом. Але насправді ситуація значно глибша і мова йде про ще один вкрай важливий компонент цього запуску - систему IBCS (інтегрована система управління протиповітряною і протиракетною обороною), через яку і відбулась передача даних щодо цілі на саму ракету.

Typhon Mk41
Typhon - мобільні Mk41

А це означає те, що про такі речі, як зенітний ракетний комплекс, який має чітку ієрархічну побудову з визначеною кількістю машин можливо забути. Бо завдяки IBCS можливо об'єднати будь-які сучасні РЛС та засоби знищення цілей і створювати комплекси ППО та ПРО будь-якої конфігурації, або можливо взагалі єдиний глобальний комплекс.

Читайте також: Як охороняють від українських дронів маєток Путіна на Валдаї: вистачить на декілька Бєлгородів