xcounter
#

У сценарії відбиття атаки крилатих ракет у США використовують крихітні реактивні літачки JSX-2

JSX-2 (всі фото US DoD)
JSX-2 (всі фото US DoD)
15489

JSX-2 дійсно мініатюрний, але повноцінний реактивний літак, який використовується збройними силами США

У США проходять доволі специфічні та масштабні навчання Northern Strike 24-2, які присвячені відпрацюванню дій резервного компонента міноборони США - підрозділів Національної гвардії.

Вони проходять у Мічигані й хоча є мультидоменними, об'єктивно мають ухил у відпрацюванні протиповітряної оборони та ліквідації наслідків масованої ракетної атаки. При цьому основними загрозами вбачаються крилаті ракети та далекобійні дрони камікадзе, що є прямим опрацюванням досвіду України.

Читайте також: Україна від США отримала додаткових 10 тисяч снарядів RAAM важливих саме зараз

А під час цих навчань були використані дуже дивні крихітні реактивні літаки JSX-2, фото яких розповсюдила американська нацгвардія, на що звернуло увагу видання TWZ.

JSX-2
JSX-2

Ці літачки створені Sonex Aircraft на початку 2010-х років та оснащені мініатюрним, але повноцінним турбореактивним двигуном TJ100 від чеської PBS.

Ця розробка просувається компанією, як можливість реалізувати мрію кожного пілота - сісти за штурвал власного реактивного літака. Бо його ціна за базову конфігурацію близько 137 тисяч доларів, з яких 75 тисяч - вартість двигуна.

Але мета цих літаків під час навчань - симулювати крилаті ракети. При цьому керують ними пілоти приватної компанії KestrelX, яка має контракт від 2021 року на "реплікацію загроз крилатих ракет" від повітряних сил США.

З боку Defense Express зазначимо, що максимальна швидкість JSX-2 розробником обмежена у 463 км/год (значення Never Exceed Speed). Водночас крилаті ракети зазвичай мають вдвічі більшу швидкість. Хоча основною проблемою у перехопленні крилатих ракет, в першу чергу, є їх малопомітність, тому вочевидь задачею JSX-2 є проходження через протиповітряну оборону.

JSX-2

При цьому, на відміну від стандартних дронів-мішеней, використання таких пілотованих машин, як JSX-2 дозволяє робити це із додатковою творчістю та значно гнучкіше.

Також, на відміну від звичайної версії, ці машини мають контейнер під фюзеляжем, який може містити додаткову апаратуру, або бути додатковим паливним баком. Зазначимо, що двигун TJ100 на крейсерському режимі (близько 370 км/год) бере 20 галонів на годину та 34 галони на повній потужності, а бак стандартного JSX-2 розрахований на 40 галонів.

Також одразу мусимо зазначити, що ідея перетворити такі літачки на дешевий засіб тилової протиповітряної оборони, наприклад проти дронів, навряд може бути реалізовано. Справа в тому, що цей літачок у базовій конфігурації має важить пустим лише близько 225 кг, а максимальний загальна вага близько 450 кг. Водночас навіть у тричі важчий Як-52 не змогли озброїти навіть кулеметами та блоками під некеровані реактивні снаряди.

Читайте також: Fath-360 та Ababil від Ірану для РФ: що це за ракети та у чому головна відмінність від Fateh-110