xcounter
#

Fath-360 та Ababil від Ірану для РФ: що це за ракети та у чому головна відмінність від Fateh-110

Пуск Fath-360
Пуск Fath-360
4133

Нібито в Ірані вже йде навчання російських військових, а мова йде про сотні таких ракет

За поки непідтвердженою інформацією Іран знаходиться на останніх стадіях перед передачею РФ значної кількості ракет "поверхня-поверхня".

Угода про це, як пише Reuters із посиланням на джерела у європейській розвідці, була підписана ще 13 грудня 2023 року у Тегерані і зараз вже йде процес навчання російських військових. Також названо два типи ракет, які стали предметом угоди: Fath-360 та Ababil, а також уточнено, що РФ їх отримає вже найближчим часом.

Читайте також: Морпіхи РФ назвали "новинкою" дистанційне управління для "Фагота", хоча це вже було в "Стугні"

З боку Defense Express зазначимо, що тема передачі Іраном ракет до РФ існує ще з жовтня 2022 року і саме з цього часу зазвичай згадувались лише дві ракети, в яких нібито зацікавлений Кремль - Fateh-110 та Zolfaghar. З певною регулярністю ця тема з'являлась у ЗМІ.

Наприклад у лютому цього року те саме Reuter, з аналогічним посиланням на анонімні джерела, повідомило про те, що Іран вже передав Росії близько 400 балістичних ракет, нібито Fateh-110. Але станом на серпень жодного підтвердження цьому знайдено не було і РФ жодного разу не використала іранські ракети.

Ababil

Ракети Ababil вже не вперше виникають у переліку загроз. Бо ці ракети іранці привезли до Москви на виставку "Армия-2023". Тако вона згадувалась, як можливий кандидат до передачі координатором Ради нацбезпеки при Білому Домі Джоном Кірбі на брифінгу 21 листопада 2023 року.

Це доволі невелика за розмірами ракета довжиною 3,7 метра, вагою 240 кг та дальністю до 86 км.

Ababil існує у двох версіях з супутниковою та інерціальною навігацією та з додатковою оптико-електронною системою наведення на кінцевій ділянці. Також відомо, що пуск ракети здійснюється з транспортно-пускових контейнерів, які групуються по 8 на одній платформі.

До цього часу про існування цієї ракети у публічному просторі нічого не було відомо. Хоча й слід додати, що назва Ababil також активно використана для найменування БПЛА, як розвідувально-ударних, так і далекобійних дронів камікадзе. Це пов'язано із тим, що назва Ababil відсилає до міфічних птахів чорних стрижів, які знищили ефіопське військо.

Fath-360

Щодо Fath-360, то ця ракета жодного разу не фігурувала, як така, що цікавить РФ. Варто також додати, що ця розробка відома під назвою BM-120, а про її існування стало відомо лише наприкінці 2021 року.

Декларується, що ця ракета має довжину у 5,1 метра, при діаметрі 368 мм, загальну вагу 787 кг, з якої на бойову частину припадає 150 кг та досягає швидкості 4 Маха, дальність польоту до 120 км. Система наведення складається з інерціальної системи та супутникової навігації.

Вочевидь Fath-360 базується на Fateh-110 і є її значно зменшеною копією. Візуально, окрім розміру, який часом складно розрізнити на фото, вони відрізняються хвостовим оперенням у районі хвоста. Варто додати, що пускова Fath-360 традиційно для Ірану замаскована під звичайну цивільну вантажівку.

Fath-360 та Fateh-110
Fath-360 та Fateh-110, масштаб приблизно збережений

Водночас, головна різниця між Fath-360, Ababil та Fateh-110, Zolfagar у тому, що перші призначені для безпосереднього застування проти цілей на фронті та у ближньому тилу, а другі - для атак об'єктів у глибокому тилу.

Читайте також: У США оголосили, коли розгорнуть першу "мікрохвильовку" проти дронів