xcounter
#

У США оголосили, коли розгорнуть першу "мікрохвильовку" проти дронів

6143
У США оголосили, коли розгорнуть першу "мікрохвильовку" проти дронів

Йдеться про Leonidas від Epirus, нову перспективну систему, яка має "випалювати" рої дронів

Попри те, що американська Epirus активно випробовує свою антидронову електромагнітну систему Leonidas вже понад трьох років, вона все ще не готова до повноцінних армійських тестів.

Як повідомив очільник Управління швидких можливостей та критичних технологій (RCCTO) сухопутних сил США Роберт Раш виданню Breaking Defense, доопрацювання системи, яка створюється за проєктом Indirect Fire Protection Capability-High-Power Microwave (IFPC-HPM) продовжується. І це з урахуванням того, що до американської війська було вже передано чотири прототипи.

Читайте також: У РФ заявили, що на полі бою в них є начебто 700 наземних роботів і оголосили масштаби подальших постачань

Наразі військові вирішили внести корективи у можливості управління озброєнням. Їх суть не розкривається, але вона пов'язана із загальною системою управління та сенсорними особливостями.

Також було оголошення строків польового розгортання прототипу системи - 6-9 місяців. І за попереднім планом зразок Leonidas направлять на Близький Схід, де саму систему очікує дебют.

Варто додати, що саме там армія США активно тестує й інші свої розробки у цій сфері, наприклад Stryker із бойовими лазерами станом на березень 2024 року були розгорнуті в Іраку. Додамо, що ці випробування завершились не дуже позитивно та вражаюче.

Зазначимо, що суть Leonidas направленим випромінюванням у мікрохвильовому діапазоні випалити електроніку. При цьому можливо обійти дві проблеми, які супроводжують лазерну зброю - можливість опромінення лише одного об'єкту та залежність від "прозорості" атмосфери. Тобто такі "бойові мікрохвильовки" дійсно можуть "завалити" цілий рій дронів у певному секторі.

Читайте також: Бразилія цікавиться російськими ракетами "Оникс", але купуватиме через Індію