xcounter
#

Армія США має вже три прототипи Stryker з лазером, їх тестують не в Україні

3721
Система DE M-SHORAD, він же Stryker з лазером, фото U.S. Army
Система DE M-SHORAD, він же Stryker з лазером, фото U.S. Army

Що це за установка, і що наразі відомо про її характеристики

Центральне командування (CENTCOM) Армії США розгорнуло в Іраку мінімум три лазерні установки на базі бронемашин Stryker. Там відбувається тестування цих машин з метою експериментальним шляхом визначити найкращий формат їх використання як засобів протиповітряної оборони ближнього радіусу дії.

Про це під час слухань в Конгресі 21 березня 2024 року повідомив очільник CENTCOM генерал Майкл Курілла. Однак додаткових деталей по цьому він наводити не став, пише портал Defense News.

Читайте також: Французька розвідка каже, що деякі країни Африки розчаровані зброєю від Китаю
Лазерна установка для бронемашини Stryker, фото - U.S. Army

Ці випробування Stryker із лазерною установкою є складовою загальних зусиль Армії США по розробці лазерної зброї, які охоплюють одночасно 31 різну програму. Саме Ірак було обрано тому, що там для американських військових загроза від безпілотників місцевих угрупувань є достатньо високою. Але є одна місцева особливість, котра може якраз ускладнювати процес тестів – наявність часток піску в повітрі може впливати на фактичну ефективність лазера при ураженні цілей.

Сам очільник CENTCOM генерал Курілла окремо наголосив конгресменам, що Армія США активно шукає ефективні засоби для протидії безпілотникам, що загрожують американським солдатам на Близькому Сході. Однак військові США хочуть спочатку пересвідчитись, як лазерна зброя працюватиме в умовах реальних бойових дій, а уже потім говорити, чи це є панацеєю, чи ні.

Цікаво, що у відповідь один із конгресменів-республіканців закликав того ж Куріллу використовувати лазерну зброю "де це тільки можливо".

До цього моменту згадки про Stryker з лазерними установками в розпорядженні Армії США були доволі нечастими. Тут можемо пригадати зокрема повідомлення від квітня 2023 року про те, що після одного із етапів випробувань Stryker з 50-кіловатними лазерами DE M-SHORAD полігон був буквально "усіяний уламками безпілотників". Але при цьому відзначалась наявність проблем при протидії реактивним снарядам, артилерійським мінам та снарядам до ствольної артилерії.

Постачальником дослідних зразків Stryker із лазерами стала компанія Raytheon, яка має поставити чотири машини за контрактом вартістю 133 мільйони доларів, підписаному в 2021 році. Також варто наголосити, що Stryker із лазерною установкою на полі бою, за задумом його розробників, має працювати в комплексі РЛС, датчиком наведення та системою управління лазерним променем.

Нагадаємо, раніше в одній із публікацій Defense Express ставив питання про те, наскільки Україні реально створити власний зразок лазерного озброєння, згадуючи зокрема про приклад Саудівської Аравії, у якої є бойовий лазер від Китаю, що збив 100% "Шахедів".

Концепція DE M-SHORAD, зображення Raytheon
Читайте також: Південна Корея має аж 3,4 млн 105-мм снарядів, які б можна було дати ЗСУ