xcounter
#

Французька розвідка каже, що деякі країни Африки розчаровані зброєю від Китаю

64017
Китайський танк VT-4, який у 2020 році купив Нігер, ілюстративне фото з відкритих джерел
Китайський танк VT-4, який у 2020 році купив Нігер, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про які зразки йдеться, і наскільки це широка тенденція

На світовому ринку озброєнь зараз зокрема розвивається така цікава тенденція – Китай поступово витісняє Росію з ринків африканських країн, що лежать південніше від пустелі Сахара. На даний момент саме на китайську зброю припадає 19% від усіх оборонних контрактів у цьому регіоні.

Але цю тенденцію в Франції сприймають так, що це Китай і їх також витісняє з цих перспективних ринків. Бо уже були епізоди, коли китайським озброєнням "спокушались" навіть ті країни Африки, що пов’язані двосторонніми оборонними угодами з Францією.

Читайте також: Південна Корея має аж 3,4 млн 105-мм снарядів, які б можна було дати ЗСУ
Китайські бронеавтомобілі VN22B, поставлені у січні 2024 року в Кот-д'Івуар, фото - Military Africa

Наприклад, як пише французький портал Opex360, Сегенал та Кот-д'Івуар протягом останніх кількох місяців замовили в Китаю поставку колісних бронемашин VN22B від Norinco. І це мова саме про ті країни, що раніше тісні оборонні зв’язки із Францією.

Проблема має вже системний характер, по ній нещодавно в Національній асамблеї (нижня палата парламенту Франції) виступав глава воєнної розвідки DRM генерал Жак Ланглад де Монгро. Із його слів випливало наступне.

Контракти Китаю на поставку зброї для країн Субсахарського регіону є невіддільною складовою геополітичної експансії Китаю в Африканському регіоні. Китайці себе при цьому намагаються поводити як "відповідальна держава", але мовляв уже є приклади, коли "деякі країни уже розчаровані китайською зброєю, бо вона не відповідала заявленим характеристикам".

Китайські бронеавтомобілі VN22B, поставлені до Сегеналу, фото з відкритих джерел

Хоча тут із слів глави DRM не наводяться конкретні приклади, судячи з усього, сама тенденція невдоволення окремих покупців зброєю в Африці від Китаю уже надихнула самих французів. Бо далі Opex360 наводить слова того ж очільника DRM про те, що мовляв Франції варто попрацювати над кращим маркетингом своє зброї, щоб перехопити ініціативу в регіоні у китайських конкурентів.

Якщо ж про конкретні приклади, коли китайці поставляли свою зброю до Африки, то від Defense Express згадаємо про таке - Китай зробив САУ під копію російського "Краснополя", і уже продає її на експорт, зокрема до Ефіопії, але це був квітень 2023 року.

Передача китайських САУ типу SH-15 для збройних сил Ефіопії, квітень 2023 року, зображення - CTNSIS
Читайте також: Іспанія вчила наших зенітників на Hawk та Patriot, а тепер буде і на NASAMS теж