xcounter
#

У РФ заявили, що на полі бою в них є начебто 700 наземних роботів і оголосили масштаби подальших постачань

2566
У РФ заявили, що на полі бою в них є начебто 700 наземних роботів і оголосили масштаби подальших постачань

До заявлених показників варто все ж ставитися скептично з урахуванням, що йдеться про зростання більш ніж у три рази

Так зване міністерство оборони РФ через пропагандистські ЗМІ розповсюдило заяву, що нібито з початку цього року їхньому угрупованню на тимчасово окупованих територіях України було поставлено близько 700 робототехнічних комплексів.

Йдеться про різні платформи - від евакуаційних роботизованих машин до багатофункціональних колісних чи гусеничних дистанційно керованих платформ, у тому числі, судячи з усього, йдеться і про бойові версії з тим чи іншим озброєнням.

Читайте також: Прагматична система проти мінних полів, яка потрібна Україні - безпілотний M113 з M58 MICLIC

Також у ворожому міноборони заявили, що до кінця року планують поставити на поле бою ще близько 2500 робототехнічних комплексів.

Українські FPV-дрони знищують російські роботизовані платформи з АГС-17

Звичайно, що перевірити достовірність цих заяв не є реальним, а також варто досить скептично поставитися до планів за пів року більш ніж втричі наростити плани постачання роботизованих платформ на передову.

З іншого боку, треба зважати, що ворог рухається у цьому напрямку і тестує ті чи інші можливості з використання роботизованих платформ на полі бою - якщо 2023 рік цілком справедливо став роком дронів, то у 2024 році все більше уваги приділяється й наземній безпілотній компоненті, хоча, звичайно, автономні платформи зі зрозумілих причин кількісно менше представлені на полі бою.

Водночас ще у червні цього року один з українських виробників роботизованих платформ наголошував, що ворог протягом останніх двох-трьох місяців збільшує асортимент роботизованих на платформах, водночас Сили оборони України мають якісну перевагу у цьому озброєнні.

Якщо ми говоримо про РФ, то ворог використовує широкий спектр наземних роботизованих платформ - від невеликих дронів-заміновувачів і до роботів із системами РЕБ.

Але поставки роботизованих платформ у війська нарощують й українські виробники. І також є цікаві ініціативні проєкти від підрозділів - на кшталт "робопса" від Kurt & Company з 28-ї ОМБр.

Читайте також: Україна отримає першу БМП Lynx до кінця цього року - звіт Rheinmetall