xcounter
#

Що за іранські таємничі ракети Ababil, які начебто може отримати РФ, і що тоді з ОТРК "Гермес"

8468
Ракетний комплекс "Гермес", ілюстративне фото довоєнних часів
Ракетний комплекс "Гермес", ілюстративне фото довоєнних часів

Що відомо про цю балістичну зброю, і як вона може посилити росіян у випадку передачі

Під час свого брифінгу 21 листопада 2023 року координатор Ради нацбезпеки при Білому Домі Джон Кірбі заявив, що Іран може готуватись зробити "крок далі" у своїй підтримці РФ та надати росіянам балістичні ракети малої дальності Fateh-110 та Ababil.

Щодо другого типу балістичних ракет, про які згадував Кірбі, варто особливо звернути увагу. Бо з однієї сторони, справді, під час форуму "Армия-2023" делегація Ірану демонструвала балістичну ракету Ababil на експозиції цього заходу. І тоді навіть розголошувались деякі характеристики цього озброєння: довжина корпусу – 3,7 метри, стартова маса – 240 кілограмів, дальність пуску – до 86 км.

Читайте також: Яке є рішення, щоб F-35 зрештою не "збирали пил", а постачалися замовникам "вчасно"
Демонстрація макету іранської балістичної ракети Ababil під час рашистського форуму "Армия-2023", зображення з відкритих джерел

При цьому начебто одразу дві модифікації цієї ракети – "звичайна" модифікація Ababil, в якій використовується інерційна система наведення (тобто для стрільби за координатами), та Ababil OP із оптико-електронною системою наведення на ціль.

Навіть стверджувалось при цьому, що пуск балістичних ракет Ababil має відбуватись із контейнерної пускової установки на 8 комірок.

Але далі нюанс полягає в тому, що окрім як презентації на "Армия-2023", інших згадок у відкритому доступі про іранську балістичну ракету Ababil – нема. І єдине доступне зображення цієї ракети – це фотографія макета, виставленого на експозиції російського пропагандистського форуму.

Якщо ж РФ справді отримає балістичні ракети малої дальності Ababil іранського виробництва, то зможе використовувати цю зброю для ударів по нашим військам на фронті, і натомість "вивільнити" певну кількість С-300, що зараз використовуються як "ерзац-ОТРК" для обстрілів наших прифронтових міст.

Тут вже вкотре доведеться нагадати, що Україна має вкрай малу кількість ЗРК, які здатні збивати балістичні ракети. Тому, якщо в рашистів з'являться іранські Ababil, для нашої протиповітряної оборони це буде суттєва проблема.

Але на цьому тлі тоді логічно поставити питання, а що ж у рашистів тоді із роботами по ОТРК "Гермес", котрий за заявленими характеристиками мав би якраз займати ту нішу, яку зараз займають "ерзаци" С-300 та іранська Ababil.

Випробувальні пуски з російського ракетного комплексу "Гермес", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Остання згадка про цей комплекс датується ще травнем 2023 року. Тоді, як писав Defense Express, росіяни випробовують ракетний комплекс "Гермес", роботи по якому йдуть ще з 90-х років.

Рашисти стверджують, що цей комплекс матиме дальність стрільби до 100 км, одна пускова установка має направляючі для запуску 6 ракет, кожна з яких має довжину корпусу в 3,5 метрів, стартова маса – до 130 кілограмів, зокрема бойова частина – до 28 кг, система наведення - комбінована, з використанням радіолокаційної ГСН.

Розміщення ПУ рашистського комплексу "Гермес" на автомобільному шасі, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Які РЕБ і дронобійки отримала Україна проти "Ланцетів" і Shahed-136