xcounter
#

Росіяни випробовують ракетний комплекс "Гермес", роботи по якому йдуть ще з 90-х років

16358
Ракетний комплекс "Гермес", ілюстративне фото довоєнних часів
Ракетний комплекс "Гермес", ілюстративне фото довоєнних часів

Цей комплекс може "замінити" С-300 чи "Торнадо-С" для ударів по наземним цілям, але невідомо, чи приймуть на озброєння

Рашистські пропагандисти пишуть про те, що в РФ тривають випробування ракетного комплексу "Гермес", роботи по якому веде холдинг "Высокоточные комплексы" корпорації "Ростех". Саме від результатів тестувань залежатиме, чи візьме армія РФ на озброєння "Гермес". А паралельно з випробуваннями начебто відбувається і модернізація цього ракетного комплексу, "з урахуванням зміни обстановки і завдань".

Інші деталі за цим проектом рашисти не наводять, але тут показово, що мова про комплекс, роботи над яким стартували насправді ще у 1990-х роках, хоча перша публічна презентація відбулась лише 3 роки тому на форумі "Армия-2020".

Читайте також: Якщо Китай має технології по "Кинжалу", то хіба для розуміння "як не треба робити"
Випробувальні пуски з російського ракетного комплексу "Гермес", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Накреслювати комплекс "Гермес" росіяни справді ще 30 років назад, після розвалу СРСР. За початковим задумом, цей ОТРК мав зайняти "нішу" ракетного комплексу "Луна-М", майже весь запас ракет до якого були відстріляні в Афганістані протягом 1989-1991 років.

Про характеристики рашистського "Гермеса" Defense Express розповідав в окремому матеріалі, але ми їх зараз нагадаємо також.

Конструктивно "Гермес" вийшов подібним до РСЗВ: на цьому комплексі розміщені 6 пускових установок під бікаліберні 207-/130-мм двоступінчаті керовані ракети з дальністю стрільби до 100 км. Кожна з цих ракет має довжину корпусу до 3,5 метрів та вагу до 130 кг, зокрема бойова частина – 28 кг. Середня швидкість польоту – до 500 м/с, система наведення – комбінована, з використанням радіолокаційної ГСН.

Керована ракета до рашистського комплексу "Гермес", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Росіяни стверджували, що "Гермес" начебто може стріляти за принципом "вистрілив – забув", та зможе уражати бронетехніку на полі бою або ж укріплені об’єкти. По суті, зараз із таким функціоналом для ударів по наземним цілям окупанти використовують або ж "Торнадо-С" з якого теж відстрілюються керовані реактивні снаряди, або ж навіть ті самі С-300 (Генштаб ЗСУ в своїх зведеннях уже фіксує застосування таких ракетних комплексів по передній лінії оборони наших військ).

Тому в теорії, рашистський "Гермес" може стати заміною для С-300 чи "Торнадо-С" для ударів по наземним в об’єктам в Україні. Але тут відкрите питання, чи стане армія РФ брати на озброєння цей "аналоговнєт", поки як мінімум має примітивніші й дешевші "замінники".

Розміщення ПУ рашистського комплексу "Гермес" на автомобільному шасі, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Для виробництва копії російської П-800 Індія використовує до 75% власних деталей, але далі є нюанс