xcounter
#

Україна від США отримала додаткових 10 тисяч снарядів RAAM важливих саме зараз

26199
Снаряд M741
Снаряд M741

RAAM (Remote Anti-Armor Mine) - 155-мм снаряди для дистанційного мінування, які дійсно потрібні, особливо зараз з огляду на новий характер бойових дій

У новому пакеті допомоги від США, який був оголошений вчора, 9 серпня, виявились специфічні снаряди для дистанційного мінування RAAM - Remote Anti-Armor Mine.

Про це свідчить порівняння двох перелік озброєння, від 29 липня та 9 серпня, які опубліковані Пентагоном. Зазначимо, що вони часом містять лише приблизні цифри, але наприкінці серпня у переліку зазначалась передача понад 50 тисяч снарядів RAAM, а в оновленому - понад 60 тисяч.

Читайте також: Fath-360 та Ababil від Ірану для РФ: що це за ракети та у чому головна відмінність від Fateh-110
RAAM

Це звісно не означає, що всі 10 тисяч снарядів RAAM увійшли саме у цей пакет. Але певна значна кількість для того, щоб у Вашингтоні оновили кількісний показник у ньому була.

Водночас саме такі боєприпаси, кожен з яких містить дев'ять протитанкових мін, які можливо встановити на дальність до 17,6 км, вкрай важливі для Сил оборони України. Особливо з огляду на новий характер бойових дій у деяких районах, коли необхідно швидко замінувати шляхи підходу ворожих підкріплень.

Водночас також ці снаряди максимально корисні і при більш звичному позиційному характері бойових дій, зокрема, саме такими снарядами можливо замінувати ділянку прямо на маршруті висування ворожої бронетехніки.

RAAM M718 M741

Додамо, що вони бувають двох видів - M718 та M741, які розрізняються часом самоліквідації. У M718 визначений час 48 годин до самознищення, а для M741 - 4 години.

А загалом у новому пакеті допомоги за програмою Президентського вилучення загальною вартістю 125 млн доларів міститься:

  • ракети до ПЗРК Stinger та ПТРК TOW
  • боєприпаси до HIMARS, 155- та 105-мм артилерії, стрілецької зброї та саперні
  • ПТРК Javelin та гранатомети AT-4
  • медичні евакуаційні машини HMMWV
  • багатофункціональні РЛС
  • неназване обладнання для захисту критичної інфраструктури
  • запасні частини та обладнання тощо

Водночас інші кількісні показники щодо інших озброєння та військової техніки залишились без змін. Якщо не брати до уваги, що раніше зазначалось, що передано 50 багатофункціональних РЛС, а зараз "понад 50".

Це пов'язано із тим, що категорії інших боєприпасів також вимірюються у тисячах, наприклад, понад 10 тисяч Javelin чи понад 3 тисячі HMMWV, або у мільйонах, як у понад 3 млн 155-мм артбоєприпасів. Водночас деякі позиції у переліку не містять навіть орієнтовної кількості, наприклад, боєприпаси до HIMARS під якими мається на увазі не лише GMLRS, а й ATACMS.

Читайте також: Морпіхи РФ назвали "новинкою" дистанційне управління для "Фагота", хоча це вже було в "Стугні"