xcounter
#

У Ізраїлі лише за три місяці модернізували старі ​гармати Vulcan для боротьби із БПЛА

20535
Модернізована для боротьби із дронами зенітна система із M61 Vulcan (всі фото виробу -  N12)
Модернізована для боротьби із дронами зенітна система із M61 Vulcan (всі фото виробу - N12)

Попри те, що Ізраїль й так має дуже концентровану ППО та відносно дешеві ракети до "Залізного куполу" та розробок лазерної зброї, оборону від дронів будує на основі зенітної артилерії

Ще на початку травня оборонне відомство Ізраїлю ініціювало оперативну розробку модернізованої версії зенітної самохідної установки з автоматичною швидкострільною гарматою типу M61 Vulcan для боротьби із дронами.

Це рішення було цікаве одразу з двох причин. По-перше, ЦАХАЛ на рівні 2006-2012 років скоротив армійські підрозділи ППО та списав M163 Vulcan Air Defense System (VADS), а також їх модернізацію Machbet (з додатковими Stinger). По-друге, строки робіт були ближчі до визначення "на вчора".

Читайте також: Росіяни збудували дерев'яний 56-метровий макет замість потопленого човна "Ростов-на-Дону"
Machbet
Machbet (фото: IAI)

До цього треба додати, що це рішення прийнято попри те, що Ізраїль об'єктивно має найбільш просунуту та концентровану систему ППО та ПРО у світі. А "Залізний купол" відрізняється не лише ефективністю, а відносною дешевизною ракет. Більше того, веде розробки перспективних комплексів, наприклад, лазерного "Залізного променю". Але саме класичний зенітний артилерійський вогонь у ЦАХАЛ зараз вважають оптимальним рішенням боротьби із загрозою у вигляді дронів і планують широко розгорнути ці системи.

На додачу, була замовлена саме модернізація старих систем. А не, наприклад, намір законтрактувати існуючі комплекси типу сухопутних Centurion C-RAM чи морських Phalanx CIWS, які використовують ті самі M61 Vulcan.

Тобто з огляду на потребу, умови та реалізацію рішення ЦАХАЛ цікаве з усіх сторін. Тим паче, що перший такий модернізований комплекс вже випробовується на півночі країни, про що повідомив телеканал N12.

Система, яка є модернізацією M163 VADS й також встановлена на БТР M113, отримала абсолютно нову систему управління вогнем з оптико-електронним прицільним модулем та лазерним далекоміром. Тим самим була замінена стара система із РЛС AN/VPS-2, яка відповідала за визначення дальності та оптичного прицілу M61.

M163 VADS модернізація

Також до системи управління вогнем було вочевидь додано автовиявлення та автосупровід цілі. Тому оператору залишається лише прийняти рішення на відкриття вогню, хоча і це може бути опціональним.

M163 VADS модернізація

Таким чином на створення першого зразка та початок випробувань пішло лише близько трьох місяців. Більше того, вочевидь рішення не відрізняється надвисокою вартістю та призначене для масштабного виробництва. Це вкрай важливо, бо ЦАХАЛ дійсно планує дуже широко розгорнути ці системи для захисту від БПЛА. Окрім того, можемо нагадати, скільки коштує одна секунда стрільби з 20-мм Vulcan, зі швидкострільністю до 4500 пострілів на хвилину.

Нагадаємо, Заважає навіть бюрократія: чому зробити "роботизовані підрозділи" в армії США не так вже й просто