xcounter
#

Скільки коштує одна секунда стрільби з Phalanx CIWS чи Centurion C-RAM, які дуже необхідні Україні

Phalanx CIWS (всі фото: US DoD)
Phalanx CIWS (всі фото: US DoD)
24497

Phalanx CIWS - дієвий та вкрай потрібний для України засіб захисту критичних об'єктів, такі, як електростанції та таких міст, як Харків, який демонструє максимально дешеву вартість знищення загроз

Американський артилерійський комплекс протиракетної оборони Phalanx CIWS з 20-мм Vulcan, зі швидкострільністю до 4500 пострілів на хвилину, є доволі розповсюдженим засобом захисту на західних кораблях. Також є і його ґрунтова версія Centurion C-RAM, яка використовується в армії США для прикриття баз та доволі активно використовувалась в Афганістані та Іраку.

Про необхідність отримання цих комплексів Defese Express писав ще у травні 2022 року, як зазначали американські ЗМІ у листопаді 2022 року, вони навіть увійшли в офіційне прохання України до Конгресу США. Але досі можливо лише писати про те, як вони необхідні. Бо навіть попри передачу значно потужніших систем ППО, вони так і не увійшли у жодний пакет допомоги від США.

Читайте також: Війна дронів як вона є: "Маґура" FPV-дронами рознесла російські неземні дрони з АГС-17 (відео)

Хоча такі особливості Phalanx чи Centurion у вигляді вже готової системи, з власною РЛС, оптико-тепловізійним модулем, самостійним захопленням, супроводом, обчисленням всіх похибок та відкриття вогню у повністю автоматизованому режимі (або за згодою оператора) прямо говорять - що це те, що дійсно потрібно Україні не лише зараз, а ще два роки тому.

В умовах, коли РФ обрала цілями для ударів українські електростанції, зокрема і гідроелектростанції, саме такі комплекси мають стати останнім рубежем оборони від російських ракет. Навіть в умовах, коли їх дальність використання складає близько 2 км.

Phalanx CIWS оператор
Робоче місце оператора Phalanx CIWS

А для Харкова, який знаходиться лише у 30 км від кордону РФ, та інших міст, де глибина від кордону чи фронту не дозволяє створити багатоешелоновану протиповітряну оборону, саме такі комплекси дозволять захиститись й від далекобійних бомб УМПБ Д-30СН. Він також дозволить ефективно посилити захист таких міст, як Одеса, яку ворог постійно атакує з напряму моря і де також немає можливості поставити засоби ППО перед містом.

Тим більше, що як і будь-яка інша артилерійська система Centurion економніші за ракетні зенітні системи. Про це прямо говорить вартість самих боєприпасів, навіть якщо лише на одну ціль витратити весь боєзапас у 1550 по одній цілі. В реальності ж, це скоріше буде питанням черги тривалістю у декілька секунд.

Mk 244 Mod 0
Mk 244 Mod 0

Як пише The WarZone після аналізу бюджетного запиту Пентагону на 2025 фінансовий рік, вартість одного 20-мм боєприпасу для морської Phalanx CIWS складає 45,84 долара. Це ціна одного Mk 244 Mod 0, який містить у собі підкаліберне вольфрамове осердя.

Phalanx CIWS має два режими стрільби у 3000 та 4500 пострілів на хвилину, або по 50 та 75пострілів за секунду. Тобто вартість однієї секунди бойової роботи системи на ураження - 2 292 або 3 438 доларів. А весь боєзапас на 20 або 31 секунду роботи коштує 71 052 долари.

Водночас у ґрунтовому Centurion C-RAM використовуються дорожчі боєприпаси M940 - фугасно-запальні з вольфрамовим наконечником та самоліквидатором. Він необхідний для того, щоб не пошкодити власні об'єкти на землі, бо ці боєприпаси просто вибухнуть ще у повітрі. Один M940 коштує вже 80,70 долара, що означає ціну секунди вогню у 4 035 або 6 052,5 долара та вартість повної зарядки у 125 085 доларів.

Для порівняння, вартість однієї зенітної ракети AIM-120, яка використовується у ЗРК NASAMS, для збройних сил США, близько 1 млн доларів. А вартість однієї ракети Stinger для ПЗРК оцінюється у межах 120-150 тисяч доларів.

Читайте також: Чи дійсно вперше ворог використав термобаричну ОДАБ-1500: що це за авіабомба та яка її головна небезпека