xcounter
#

Чи дійсно вперше ворог використав термобаричну ОДАБ-1500: що це за авіабомба та яка її головна небезпека

ОДАБ-1500
ОДАБ-1500
12489

Термобарична ОДАБ-1500 - об'ємно-детонуюча авіаційна бомба вагою 1500 кг на яку рашисти також змогли встановити комплект УМПК, який перетворив її на плануючу

У мережі доволі швидко розійшлась новина про те, що ворог нібито "вперше" використав для удару по Україні авіаційну бомбу ОДАБ-1500.

На кадрах, знятих з дрона - удар такою бомбою, як зазначено по селищу Велика Писарівка у Сумській області, що у 7 км від кордону з РФ. Вочевидь сама бомба була оснащена комплектом УМПК, який дозволяє використовувати її на значних відстанях, за оцінками - 50-70 км.

Читайте також: РФ скопіювала мобільні групи ППО для відбиття атаки дронів: вони вже масово створюються

Але це далеко не перше використання ОДАБ-1500, більше того навіть не переше її використання із комплектом УМПК. Ще 17 лютого ворог показав відео з використанням такого модернізованого плануючого боєприпасу для удару по позиціях українських захисників у Часовому Яру.

ОДАБ-1500 з УМПК

Перше фото з ОДАБ-1500 з УМПК засвітилось у мережі ще у середині січня цього року, при цьому, у деяких випадках, її було помилково ідентифіковано, як ОДАБ-500 - втричі меншою за потужністю бомбою.

ОДАБ-1500 з УМПК

Справа в тому, що до цього ворог вже показував використання ОДАБ-500, але вони мають іншу форму, як головної, так і хвостової частини.

ОДАБ-500
ОДАБ-500

Також ще у квітні 2023 року з'явилось фото з ОДАБ-1500 без УМПК (на головному фото публікації). Враховуючи час появи світлини та те, що вона була підвішена під фронтовий бомбардувальник Су-24, можливо тоді їх використовували придані до "ЧВК "Вагнер" авіапідрозділи під час боїв за Бахмут.

Загалом зазначимо, що ОДАБ-1500 є доволі рідкісним виробом у порівнянні з іншими авіабомбами. Вона належить до старого покоління двотактових термобаричних боєприпасів, коли спочатку розпилюється запальна суміш, а потім відбувається підрив.

Особливістю використання є система повітряного підриву на основі радіовисотоміра чи механічного дротового "щупу". Це необхідно для розпилення термобаричної суміші під час підриву корпусу, у результаті чого утворюється газоподібна хмара, яка підривається з незначною затримкою.

Під час підриву утворюється не лише вогняна хмара, а фронт ударної хвилі з надвисоким тиском. Призначення таких боєприпасів - знищення живої сили. А найбільш ефективні вони в умовах житлової забудови та гірської місцевості через "затікання" термобаричної суміші за укриття.

Читайте також: Іспанія виставила на аукціон танки, стартова ціна: 47 тисяч євро за останню версію M60A3 TTS