xcounter
#

Іспанія виставила на аукціон танки, стартова ціна: 47 тисяч євро за останню версію M60A3 TTS

M60A3 ще знаходиться на озброєнні багатьох армій, на фото - тайванські
M60A3 ще знаходиться на озброєнні багатьох армій, на фото - тайванські
37981

Аукціон з продажу танків M60 A3 TTS оголошений військово-морськими силами Іспанії, які експлуатували ці машини до 2020 року

Військово-морські сили Іспанії оголосили про проведення аукціону на якому виставляються танки M60A3 TTS морської піхоти, які були зняті з експлуатації у період з 2010 по 2020 роки.

Приймання заявок триватиме до 22 квітня, а розкриття пропозицій відбудеться 24 квітня. Стартова ціна M60A3 TTS визначена від 46 924 євро, але не розголошується кількість самих танків, що виставлена на продаж.

Читайте також: РФ каже, що роблять переносні "Козерог BRT" під неспрацьовані снаряди

Технічний стан машин визначений як "маючий цінність", але без жодної конкретики та додаткової інформації, яку необхідно у індивідуальному порядку дізнаватись у раді з продажу та матеріальної ліквідації Arsenal de Cadiz. Для участі у торгах треба внести залог у розмірі 10% стартової вартості, пише InfoDefensa.

M60A3 TTS іспанія
M60A3 TTS морської піхоти Іспанії на навчаннях у 2001 році

Також видання зазначає, що у випадку виставлення на продаж M60A3 TTS мова йде про можливий обсяг до 16 танків, які перебували на озброєння танкової роти десантно-механізованої групи Terico з 1993 року. Виведення M60A3 TTS з експлуатації проходило протягом 2010-2020 років.

Але це не означає, що цим танкам трохи більше 30 років. Бо Іспанія отримала їх від американських збройних сил у вигляді допомоги вже вживаними та зі зберігання, бо ці машини знаходились на складі армії США у Західній Німеччині. Вони все одно мали бути звіти виведені через підписання у 1990 році Договору про звичайні збройні сили в Європі, який регулював кількість озброєння. Тому іспанцям знадобилось вкластися у ці машини та відновити їх на власних оборонно-промислових потужностях.

M60A3 TTS
M60A3 TTS з динамічним захистом (фото: @ronkainen7k15)

З боку Defense Express зазначимо, що M60A3 TTS є останньою модернізацією цієї машини у США, яка проводилась у 80-х роках. Головною особливістю стала інтеграція тепловізійного прицілу навідника Raytheon AN/VSG2.

У строю ЗСУ танків M60 немає, але є машини на його базі, наприклад США передавали мостоукладники M60 AVLB. Водночас у багатьох арміях світу M60 залишається у строю попри дійсну моральну застарілість. Тому є проєкти з кардинального посилення його бойових можливостей, наприклад, рішення Roketsan з баштою MZK. Останній для Туреччини має доволі значну цінність через наявність на озброєнні понад 900 танків M60.

Також зазначимо, що M60A3 TTS рівно з тієї ж епохи, що німецький Leopard 1. Але має кращий рівень захисту, також він міг штатно оснащуватись динамічним захистом. Вогнева ж потужність цієї 51,4-тонної машини з доволі слабим для такої ваги 750-сильним дизелем, забезпечується 105-мм гарматою.

Читайте також: Хоча Швеція уже вступила до НАТО, Gripen для України ще нема, і ось чому