xcounter
#

Хоча Швеція уже вступила до НАТО, Gripen для України ще нема, і ось чому

4894
JAS 39 Gripen, фото ілюстративне, Simon Eliasson
JAS 39 Gripen, фото ілюстративне, Simon Eliasson

На якій стадії перебуває зараз рішення по цим шведським літакам, і які аргументи озвучуються

Тут нам доведеться дещо повернутись до початку цього місяця та пригадати, що 7 березня 2024 року Швеція стала новим учасником НАТО. На цю подію в Україні покладались певні надії, бо Стокгольм неоднократно заявляв про готовність дати для ЗСУ свої літаки JAS 39 Gripen після вступу до Альянс та переходу до системи колективної безпеки від країн-учасниць. Однак минув майже місяць, а ніяких видимих зрушень по темі шведських літаків для України поки що не було.

Втім, і в нашому інфопросторі тема "Гріпенів" поки що не здіймалась, бо більш актуальним зараз виглядає питання про те, коли ж таки будуть фактично поставлені в Україну раніше обіцяні F-16.

Читайте також: Чи дійсно Франція буде віддавати все списане озброєння Україні та про що тоді йде мова

Однак, видання Kyiv Independent пише, що 28 березня 2024 року взяло інтерв’ю в міністра оборони Швеції Пола Йонсона, під час якого обговорювалась також тема JAS 39 Gripen для ЗСУ.

Очільник шведського Міноборони сказав зокрема, що "можливість поставки Гріпенів в Україну не виключається". Але тепер виявляється, що тепер історія із JAS 39 Gripen для ЗСУ тепер "вписана" в загальний контекст роботи "винищувальної коаліції", пріоритетом якої наразі є саме F-16 для захисту українського неба. Тим більш, що сама Швеція також є учасником цієї коаліції.

Крім того, Пол Йонсон наголосив журналістам Kyiv Independent на тому, що зараз важливо вирішити проблему із боєприпасами для ЗСУ. Над чим зокрема працює і норвезько-фінська компанія Nammo, котра має виробничі потужності на території Швеції.

Із усього вищенаведеного випливає, що наразі на швидкість рішення по JAS 39 Gripen для ЗСУ можуть впливати два основні фактори – швидкість передачі та опанування F-16, та швидкість вирішення проблеми з боєприпасами для українського війська.

Раніше Defense Express розповідав про те, як Угорщина в свій час перейшла з МіГ-29 на Gripen, і чим це цікаво. Також ми писали про те, що спочатку Таїланд хотів купити F-35, але тепер визначається між F-16 та Gripen, і також - що Філіппіни можуть стати новим покупцем Gripen, який виявився "дешевшим" за F-16.

Gripen (фото: Saab)
Читайте також: Парадокс, але в бюджеті США нема 1,5 млрд на запчастини аж до 514 літаків, переважно F-16