xcounter
#

Ракети на кораблі ЧФ РФ у Севастополі наводили з землі спецпризначенці: у ССО розкрили деталі операції

7317
Ракети на кораблі ЧФ РФ у Севастополі наводили з землі спецпризначенці: у ССО розкрили деталі операції

Може здатися, що інфільтрація розвідувальної групи ССО України зайва, коли є супутникові знімки, але насправді без спецпризначенців навряд цей удар був би настільки результативним

Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ повідомило додаткові деталі дійсно унікального удару по поки що окупованому Севастополі, коли у сухому доці було знищено великий десантний корабель "Минск" та підводний човен "Ростов-на-Дону".

Попри те, що атака була дистанційною, з використанням крилатих ракет повітряного базування, у ній брали участь спецпризначенці, які пробрались до самого Севастополя. Як йдеться у дописі, початкова інформація щодо ймовірного розташування двох кораблів на судоремонтному підприємстві була отримана з декількох джерел.

Читайте також: Де армія РФ для боїв проти ЗСУ взяла САУ "Вена", якщо всі продали Азербайджану

Але для її перевірки все одно необхідно було направити українських бійців, які мали ідентифікувати цілі, навести та коригувати вогонь, а також провести розвідку на оперативній глибині ворога.

Для цього українські спецпризначенці наблизились до кримського берега на човнах та під водою дістались суші.

"Провівши успішну інфільтрацію, воїни приступили до виконання основної частини операції. За допомогою спеціальних технічних засобів розвідки, виконано ідентифікацію та наведення на ціль. Під час безпосереднього ураження група здійснювала коригування вогню і підтвердження знищення цілей. Після цього наші бійці провели успішну ексфільтрацію", - офіційно повідомило Командування Сил спеціальних операцій ЗСУ.

Таким чином, саме інформація від спецпризначенців стала ключовим тригером початку результативної атаки на кораблі противника. Як здається, такі дії можуть бути зайвими, мовляв, у Криму вочевидь й так діє агентурна мережа, є супутникові знімки, але справа цілком може бути у деяких додаткових й менш очевидних аспектах.

З боку Defense Express можливо зробити припущення, що для успішної атаки необхідно також було пересвідчитись у розташуванні засобів ППО противника для того, щоб створити найбільш ефективний маршрут польоту крилатих ракет. А ще одним фактором могло стати те, що крилаті ракети типу Storm Shadow/SCALP на кінцевій ділянці шукають ціль тепловізійною головкою самонаведення. А це означає, що ракета має доволі точно "знати" як ціль буде виглядати.

Тобто необхідний "зліпок" цілі. І якщо для деяких типових цілей такі сигнатури вочевидь існують, то ураження підводного човна крилатими ракетами відбулось вперше в історії. Й навряд взагалі була інформація, як виглядає російський підводний човен проєкту "Варшав'янка" у сухому доці у тепловізорі.

Також у Командуванні Сил спеціальних операцій ЗСУ зазначили, що спеціально розкрили деталі атаки, щоб вороги зрозуміли, що "же немає ніде безпечного місця".

Читайте також: Що це за рашистський корабель "Самум", якого підбив морський дрон СБУ