xcounter
#

Що це за рашистський корабель "Самум", якого підбив морський дрон СБУ

36487
Рашистський ракетний корабель "Самум", зображення з відкритих джерел
Рашистський ракетний корабель "Самум", зображення з відкритих джерел

Той незручний момент, коли "есмінець на повітряній подушці" програв морський бій майже не виходячи з бухти

Наші ЗМІ з посиланням на джерела в СБУ повідомляють, що учора 14 вересня 2023 року наш катер-камікадзе Sea Baby підбив ракетний корабель на повітряній подушці "Самум" зі складу Чорноморського флоту РФ. Зазначається, що ця атака відбулась буквально на виході із Севастопольської бухти, наш морський дрон влучив у корму з правого боку. Внаслідок цього ракетний корабель "Самум" втратив хід, і його довелось буксирувати на ремонт.

Окремо зазначається, що для цієї атаки начебто було використано саме експериментальний зразок, який може працювати в умовах шторму. І що під час цієї атаки висота хвиль начебто досягала 1,5-2 метрів.

Читайте також: Донор винищувачів F-16 для України отримав першу партію літаків п’ятого покоління F-35
Рашистський ракетний корабель "Самум", зображення з відкритих джерел

У цій історії варто зосередитись саме на тому, що це за ракетний корабель "Самум", і що дає нам успішне пошкодження цієї одиниці ворога. Якщо простіше, то в цій атаці наш катер-камікадзе успішно пошкодив "плаваючий аналоговнєт" ворога, ураження якого в свою чергу дозволить забезпечити свободу судноплавства у Чорне море.

Якщо детальніше, то російський ракетний корабель "Самум" відноситься до проекту 1239, рашисти мають лише два такі кораблі, і всі вони належать до складу саме Чорноморського флоту РФ. Рашистська пропаганда тривалий час робила акцент на тому, що ці кораблі на повітряній подушці по суті є есмінцями за рівнем вогневої потужності, хоча і мають габарити малих ракетних кораблів, і таке порівняння прямо випливало із характеристик ракетних кораблів проекту 1239.

Рашистський ракетний корабель "Самум", зображення з відкритих джерел

При довжині корпусу всього в 65 метрів та ширині в 17,2 метри і повному водозаміщенні всього в 1050 тонн ці кораблі озброєні 8 пусковими установками під протикорабельні ракети П-270 "Москит" та однією 76-мм артустановкою. Для порівняння – есмінці проекту 956 в строю ВМФ РФ також в якості основного озброєння мали 8 пускових установок під П-270 "Москит".

Цікаво, що "аналоговнєтна" силова установка на повітряній подушці дає рашистським кораблям проекту 1239 "паспортну" швидкість до 55 вузлів, натомість дальність ходу обмежена до 2500 миль на швидкості 12 вузлів, та лише 800 миль на швидкості 45 вузлів.

Рашистський ракетний корабель "Самум", зображення з відкритих джерел
Читайте також: Дії ДБР можуть привести до зупинки виробництва зброї в Україні – глава "Української бронетехніки"