xcounter
#

Донор винищувачів F-16 для України отримав першу партію літаків п’ятого покоління F-35

11946
Перші літаки п’ятого покоління F-35 у Данії, фото — Frederikke Frederiksen / Forsvaret
Перші літаки п’ятого покоління F-35 у Данії, фото — Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Данія отримала першу партію літаків F-35 на заміну своїх F-16, які згодом будуть поставлені в Україну

Пресслужба збройних сил Данії вчора, 14 вересня, повідомила про історичний день для повітряних сил цієї країни — перші чотири винищувачі п’ятого покоління F-35 приземлилися на авіабазі Flyvestation Skrydstrup. Як відзначається, літаки F-35 були "в дорозі" два дні, вилетівши з авіабази у США і здійснивши зупинку на Азорських островах.

Нагадаємо, Данія замовила свої багатофункціональні винищувачі F-35 від Lockheed Martin у 2016 році у кількості 27 одиниць — таким чином, з моменту підписання контракту і до того часу, як перші F-35 опинилися в Данії пройшло сім років, але от на озброєння свій перший F-35 країна отримала майже два з половиною роки тому, у квітні 2021.

Читайте також: Схоже, що німецька Taurus йде "в парі" з іншою важливою для України ракетою, як це було з Leopard і Abrams
F-35 Данія
F-35 в Данії, фото — Frederikke Frederiksen / Forsvaret

Тоді офіційна церемонія проходила на підприємстві виробника винищувача у Форт-Уерті — перші шість літаків залишалися у США для підтримки навчання пілотів і обслуговуючого персоналу, поки в Данії готували інфраструктуру для цих винищувачів п’ятого покоління.

Також варто згадати, що Данія отримує свої F-35 на заміну тих літаків, які країна погодилася передати Україні — йдеться про 19 багатофункціональних винищувачів F-16.

Разом з тим, друга партія винищувачів F-35 для Данії має серйозно затриматися — терміни постачання із визначених раніше строків "весна 2024 року" зсунулися на осінь через проблеми з пакетом оновлень Technology Refresh 3.

Але у Данії вже запевнили, що питання з відстрочкою постачання їм літаків F-35 не вплине на передачу Україні літаків F-16, і що Данія зможе займатися навчанням українських пілотів та іншими питаннями.

Читайте також: Ракет AIM-120 AMRAAM буде більше, але чи вплине це на AIM-260 JATM