xcounter
#

Схоже, що німецька Taurus йде "в парі" з іншою важливою для України ракетою, як це було з Leopard і Abrams

15899
Схоже, що німецька Taurus йде "в парі" з іншою важливою для України ракетою, як це було з Leopard і Abrams

Цілком ймовірно, що восени буде прийнято рішення про передачу Україні двох нових далекобійних ракет, які збільшать можливості наших ракетних систем HIMARS та M270, а також авіації завдавати ударів по глибокому тилу противника

Адміністрація президента США Джо Байдена "по-новому" розглядає питання передачі Україні далекобійних ракет ATACMS — йдеться про плани виділити для ЗСУ обмежену кількість цих ракет для систем HIMARS і M270, щоб "зняти" занепокоєння про замалі запаси цих ракет безпосередньо в американського війська.

балістична ракета ATACMS Україна США ЗСУ Сили оборони
Пуск ATACMS з ракетної системи M270, фото — U.S. Army

Передача цих ракет Україні поки не схвалена, але йдеться про те, що ATACMS ймовірно можуть посилити українське військо вже цієї осені, щоб допомогти Силам оборони України долати оборону армії РФ на півдні, кажуть у The Wall Street Journal.

Загалом це не перша новина про позитивні зрушення у напрямку передачі Україні далекобійних ракет ATACMS, що звучить у медіа протягом останнього часу — наприклад, на початку цього тижня західні ЗМІ повідомляли, що президент США Джо Байден найближчим часом може прийняти рішення щодо передачі ATACMS.

Також днями міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відзначив про "просування вперед" у передачі Україні як балістичної ракети ATACMS, так і крилатої ракети Taurus.

І тут не можна виключати того, що питання передачі цих двох ракет насправді пов’язані між собою — як це було із танками Leopard і Abrams, коли США були вимушені прийняти рішення про передачу Україні своїх танків, щоб підштовхнути Німеччину дати "зелене світло" на передачу їхніх Leopard.

Бо у напрямку крилатих ракет Taurus, здається, також є важливе позитивне зрушення — міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що рішення про передачу цих ракет може бути прийнято за пару тижнів, і що країна має 250 ракет, які можна "оновити і запрограмувати".

Taurus крилата ракета
Ракета Taurus KEPD 350, фото — MBDA Deutchland

Тож можна обережно припустити, що позитивні зрушення у передачі Taurus цілком можуть бути пов’язані з тим, що США найближчим часом також оголосять про передачу своїх ATACMS — зрештою, наприклад, у серпні німці самі казали про готовність дати Україні Taurus лише коли США дадуть ATACMS.

Читайте також: Чи могли бити "Нептуном" по рашистам у Севастополі, і чи врятує камуфляж кораблі РФ