xcounter
#

Ракет AIM-120 AMRAAM буде більше, але чи вплине це на AIM-260 JATM

5419
Пуск AIM-120 з F-16C. Всі фото: U.S. Air Force
Пуск AIM-120 з F-16C. Всі фото: U.S. Air Force

У США потужно нарощують виробництва різних типів боєприпасів

Сполучені Штати планують різко збільшити фінансування виробництва керованих ракет "повітря-повітря" AIM-120 AMRAAM – таку інформацію повідомив заступник начальника штабу ПС США з планів і програм Річард Мур-молодший, як повідомляє видання Air and Space Forces Magazine.

Скільки саме виділять на це кошти і скільки планується виробляти ракет не повідомляється. Водночас з огляду на збільшення фінансування AIM-120 AMRAAM виникає логічне питання, а що ж буде з проектом ракети AIM-260 JATM – як запевняє Мур, ніяких проблем чи затримок з цією ракетою не буде, а виділення більше коштів на AIM-120 пов’язано з загальною тенденцією збільшення виробництва боєприпасів.

Читайте також: Щоб F-35 мав на 50% більше ракет "повітря-повітря" AIM-120, виробник втілює концепцію Sidekick
Зокрема Мур відзначає, що ця тема була провідною у рамках бюджетних слухань цього року з урахуванням досвіду України у повномасштабній війні з РФ, а також стану запасів боєприпасів безпосередньо американського війська.

Так, загалом різні служби у США наразі користуються будь-якими можливостями, щоб інвестувати в нові боєприпасні лінії, щоб виробляти боєприпаси вже "тут і зараз". Зокрема раніше говорили про збільшення виробництва 155-мм снарядів у шість разів (поетапно), ракет GMLRS – у два рази.

Tomahawk
Пуск ракети Tomahawk з USS Wisconsin (BB-64), 1991 рік, фото U.S. Navy

Також у США планують збільшити виробництво ракет Tomahawk та LRASM – у шість разів та два рази відповідно, щоб не втрапити у пастку з нестачею ракет у випадку війни з таким противником, як Китай. Питання лише в тому, як до таких амбітних задач зможе адаптуватися оборонно-промисловий комплекс.

Читайте також: Скільки коштує озброїти F-16 сотнями ракет AGM-88 HARM та AIM-120 AMRAAM