xcounter
#

Де армія РФ для боїв проти ЗСУ взяла САУ "Вена", якщо всі продали Азербайджану

6233
2С31 "Вена", ілюстративне фото з відкритих джерел
2С31 "Вена", ілюстративне фото з відкритих джерел

Аналізуємо, звідки окупанти могли взяти настільки рідкісну артсистему для боїв проти ЗСУ

У відкритому доступі з’явились кадри, які свідчать про те, що російські загарбники в боях проти ЗСУ почали використовувати навіть рідкісні самохідні міномети 2С31 "Вена" калібру 120-мм. За деякими даними, кілька таких артсистем є у розпорядженні 1065 артилерійського полку 98 повітряно-десантної дивізії армії РФ, яка зараз бере участь в боях на Сході України.

Тут мало просто сказати, що це був перший зафіксований епізод використання рашистської САУ 2С34 "Вена" у війні проти України. Тут взагалі виникає питання, де російські окупанти змогли знайти ці артсистеми для ведення боїв проти наших захисників.

Читайте також: Що це за рашистський корабель "Самум", якого підбив морський дрон СБУ
Російські окупанти використовують 2С31 "Вена" в боях проти ЗСУ, вересень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Бо хоча САУ "Вена" й формально була прийнята на озброєння ЗС РФ, то наприклад довідник The Military Balance взагалі не вказує, що ці артсистеми є або були на озброєнні російської армії. За даними з інших відкритих джерел, лише кілька екземплярів 2С31 "Вена" могли бути в розпорядженні навчальних частин десантно-штурмових військ армії РФ, і цим можливий перелік обмежується.

На початку 2010-х років РФ справді заявляла про початок серійного виробництва 2С34 "Вена". Але схоже, що єдиним фактичним отримувачем серійних зразків цієї САУ виявився взагалі Азербайджан, котрий до 2016 року отримав загалом 18 машин цього типу.

Процес виробництва 2С31 "Вена" для Азербайджану, архівне зображення з відкритих джерел

Тому тут можемо зробити висновок про те, що схоже російські окупанти зараз "нашкребли" САУ "Вена" саме із запасників своїх навчальних частин десантно-штурмових військ. Але не варто виключати й варіант, що отриманий досвід використання цих артсистем в боях рашисти можуть використати й для відновлення серійного виробництва цих машин.

У всякому випадку, як раніше розповідав Defense Express, у травні 2023 року росіяни заявляли про те, що їх "Курганмашзавод" саме почав роботи по модернізації 2С31 "Вена", але програма робіт не розкривалась.

2С31 "Вена", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Донор винищувачів F-16 для України отримав першу партію літаків п’ятого покоління F-35