xcounter
#

Провал російської "Ангара-А5", безпілотний AWAСS від "Інфозахисту" піднявся у небо та створення далекобійного українського ЗРК: події тижня від Defense Express

24363
Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems
Gekata від "Інфозахисту" на базі дрона PD-2 від Ukrspecsystems

Олег Коростельов розповів про створення вітчизняного далекобійного ЗРК, безпілотний AWAСS - Gekata від "Інфозахисту" піднялась у небо, міноборони РФ провалило запуск важкої ракети-носія "Ангара-А5" – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Cтворення вітчизняного далекобійного ЗРК

ДККБ "Луч" запропонувало два проекти ЗРК середньої та більшої дальності, з огляду на завершення експлуатаційних строків радянських комплексів вже у перспективі найближчих 5-10 років.

Читайте також: "Краб" не поїхав, "Оплот" зламали, "Ірокез" та Ан-178 не злетіли: провали "Укроборонпрому" у 2021 році
ЗРК Україна Коростельов ДержККБ "Луч"
Питання чим замінювати застарілі радянські ЗРК залишається відкритим

Але попри потребу лише у 40 млн доларів та двох років на створення комплексу з дальністю знищення цілей близько 100 км, та розуміння потреби створення вітчизняного ЗРК, поки грошей на цю розробку у державі не знайшлось.

Детальніше про це в інтерв’ю Defense Express розповів Генеральний конструктор-Генеральний директор ДП ДККБ "Луч" Олег Коростельов.

Безпілотний AWAСS - Gekata від "Інфозахисту"

НВЦ "Інфозахист" почав проведення льотних випробувань своєї нової розробки - повітряного комплексу радіотехнічної розвідки Gekata, який призначений для виявлення радіовипромінюючих цілей на відстані у сотні кілометрів. Вперше ця розробка була продемонстрована на виставці "Зброя та Безпека" у 2021 році.

Gekata здійснила свій перший політ, піднявшись у небо з невеликого літовища під Києвом. Під час польоту, окрім роботи самої системи радіотехнічної розвідки, проводилось вимірювання впливу контейнеру на льотні характеристики PD-2. Детальніше – в нашому матеріалі.

Оновлений комплекс "Нота" від компанії "Трител"

Комплекс "Нота" від компанії "Трител" відомий як перевірений засіб боротьби з безпілотними літальними апаратами та технічними засобами розвідки противника. "Нота" активно застосовується у ЗСУ. Також ці комплекси охороняють від ворожих дронів склади з боєприпасами. Але розробники зробили декілька значних кроків уперед, аби надати "Ноті" нові можливості.

"Нота" комплекс РЕБ РТР
Направлена антена комплексу протидії технічним засобам розвідки "Нота" на виставці "Зброя та Безпека"

Як повідомив Defense Express заступник директора ТОВ "Трител" Ігор Сенчило, нині комплекс "Нота" спроможний одночасно вирішувати завдання з виявлення технічних засобів розвідки та засобів РЕБ противника, здійснення заходів радіоелектронної протидії та передачі отриманих розвідувальних даних в єдине інформаційне середовище управління боєм. Детальніше – у публікації Defense Express.

Міноборони РФ провалило запуск важкої ракети-носія "Ангара-А5"

Космічні війська ВКС РФ 27 грудня 2021 року виконали із космодрому "Плесецк" пуск ракети-носія важкого класу "Ангара-А5", це був третій пуск в історії цієї ракети.

За програмою пуску, розгінний блок "Персей" мав вивести на орбіту висотою 36 тисяч кілометрів гарабитно-масовий макет корисного навантаження масою 2,6 тонн.

Ангара-А5
Ракета "Ангара-А5" перед запуском з космодрому "Плесецк", фoтo з відкритих джерел
Міноборони РФ заявило, що "розгінний блок "Персей" штатно відділився від третьої ступені ракети-носія "Ангара-А5" та почав вивід гарабитно-масовий макет корисного навантаження на заплановану орбіту. Але офіційних повідомлень про успішний вихід блоку "Персей" на заплановану орбіту так і не було.

Стало відомо, наскільки готовий корпус першого корвета Ada для ВМС України

На потужностях турецької кораблебудівної компанії STM триває добудова корпусу першого корвета за проектом Ada для Військово-Морських Сил України. На даний момент із 27 блоків корпусу до кіля приварені уже 15.

Ada корвет
Корвет типу Ada, ілюстративне фото з відкритих джерел

Ймовірно, побудова корпусу цього корабля на потужностях в Туреччині завершиться із перевиконанням темпів. Деталі – у нашому матеріалі.

Гарної неділі!

Читайте також: Топ-5 найпопулярніших відео Defense Express 2021 року на мільйон переглядів